Civaqua-program

2023.02.07. 17:40

Terv szerint halad a Civaqua-program első üteme – hamarosan érkezik a Tisza vize – fotókkal, videóval

Helyszíni szemlét tartottak a szakemberek.

Helyszíni szemlét tartottak Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Megbeszélést tartottak kedden Debrecenben Magyarország legnagyobb vízrendezési beruházásának, a Civaqua-programnak a jelenlegi állásával kapcsolatban. A találkozón részt vett Balázs Ákos alpolgármester mellett több mérnök és szakember, a TIVIZIG munkatársai, valamint a Zöld munkacsoport tagjai.

Forrás: Czinege Melinda

Balázs Ákos elmondta: a csővezeték-fektetés 80-90 százalékos készültségben van, a hátralévő munkálatok is ütemezetten befejeződhetnek november végére. Kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan folyik a II/a ütem tervezése, a szakemberekkel közösen ezen is dolgoznak. Úgy fogalmazott: nagyon sok tennivaló van, hogy végleges tervek készüljenek el a program folytatásához. Kifejtette, az elképzelések szerint az egyes ütem kivitelezésének befejezéséig a II/a ütem tervei elkészülnek. – A II/a továbbviszi a vizet Kondoros irányába lehetőséget biztosítva a Nagyerdő vízellátására, és onnan tovább a Fancsikai tavakhoz – tette hozzá.

Érkezik a Tisza vize

A megbeszélést követően a helyszínen bejárást tartottak a Vezér utcai víztározónál, itt 23 köbméteres víztározó épül. Az első ütem tervei a kormány, a debreceni önkormányzat, az Országos Vízügyi Főfelügyelőség és a helyi szakemberek összefogásával készültek el, a közeljövőben megépülő csatornán keresztül másodpercenként akár 1200 liternyi vízhozammal érkezhet majd Debrecenbe a Tisza vize. Elsőként a Keleti-főcsatornán keresztül eljut a Tócó patakba, ezt a vizet viszik majd el a második ütemben a Nagyerdőig, s ott víztároló kazettákat is kialakítanak. A harmadik ütemben kerül majd víz a város keleti részén lévő jóléti tavakhoz, víztározókhoz. 

Az első ütem 16 milliárd forintból, a második 50 milliárd forintból és körülbelül két és fél év alatt valósul meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában