16 centisre is megnőhet

2023.01.26. 14:29

Új halfaj jelent meg a Hortobágy-Berettyóban, hamarosan az egész pusztát beveheti

Tizennyolc szakaszon is megtalálták a megyehatártól lefelé.

Forrás: Facebook / Magyar Haltani Társaság / Sallai Zoltán

Bizonyítékot találtak a csupasztorkú géb (Babka gymnotrachelus) megjelenésére és terjedésére a Hortobágy-Berettyóban – írja a Pecaverzum a Magyar Haltani Társaság csütörtöki Facebook-posztja nyomán.

A társaság a bejegyzésben rámutat: a csupasztorkú géb tiszai megjelenését követően várható volt, hogy a vízrendszer mellékfolyóiban is meg fog jelenni. A Tiszában 2018-ban, a Körösben először 2019-ben találtuk meg a fajt a békésszentandrási duzzasztó alvizén. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából 2022. június 28. és 30. között halfaunisztikai célú felmérést végeztek a Hortobágy-Berettyónak a Bucsa és a túrkevei Balai-híd közötti szakaszán, 18 mintaszakaszon. A kiegészítő mintavételi eszközként használt elektromos kecével meghalászott valamennyi mintaszakaszon előkerült a mederfenékről a faj, így további terjeszkedésére is számítani lehet a Hortobágy vizeiben – hívják fel a figyelmet.

A kapcsolódó Wikipédia-szócikk szerint a csupasztorkú géb a Fekete-tenger nyugati és északi részében, beleértve az Azovi-tengert is, ömlő folyókban és brakkvizekben él, de például a Kaszpi-tengerben is megtalálható. A hal testhossza 12-15 centiméter, legfeljebb 16,2 centiméter. 6 centiméteresen már felnőttnek számít. 54-69, többnyire 56-68 pikkelye van egy hosszanti sorban. Fejtetője, tarkója, a mellúszók tövi része, kopoltyúfedői és torka pikkelyek nélküli, és nincs úszóhólyagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában