Évértékelő

2023.01.07. 07:00

Turisztikai célponttá válhat Berettyóújfalu

Muraközi István: komfortosabb élet kialakítása, munkahelyek létrehozása és turizmusfejlesztés szerepel a jövő évi tervek között.

A fürdő épületének munkálatai januárban befejeződnek

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt időszakban még a nehézségek ellenére is volt lehetőség az előrelépésre a bihari térség legnagyobb városában. Sok más mellett elmondható, hogy immár elérhető a készpénzfelvétel a berettyószentmártoni városrészen is; MR készülékkel gazdagodott a helyi kórház; továbbá a végéhez ért a Nefelejcs utcai közösségi ház, a Béke utcai önkormányzati bérlakások, valamint az inkubátor beruházása. Az elmúlt időszakról, és az idei év terveiről Muraközi István polgármesterrel beszélgettünk. 

A város első embere elmondta: a Covid sújtotta időszakot követően a város 2022-ben a szomszédságunkban dúló háború nehézségeivel küzdött meg. Kitért arra is, hogy az önkormányzat képviselő-testületét veszteség érte, 2022 decemberében képviselőtársuk, Vitányi Ferenc elhunyt, a polgármesteri hivatal ezúton is vigasztalódást kíván a családnak.

Visszatérnek a megszokott hétköznapok

A háborús nehézségek egészen a negyedik negyed évig nem árnyékolták be a hétköznapokat a településen, hiszen tavasztól őszig minden programot megtarthattak; mi is ott lehettünk többek között a Bihari Számadó Napokon, tudósíthattunk a jubileumi 10. Bihari Mézes Napról, de ott voltunk az ünneplő berettyóújfaluiakkal több faültetés és padavatás alkalmával is. Ősz végéig a kisebb fejlesztések is jó ütemben valósultak meg. A gondok a fűtési időszakban kezdődtek, az önkormányzat pedig még időben, gyakorlatilag az elsők között reagált a helyzetre egy takarékossági intézkedési tervet elfogadásával október elején.

A település intézményeit átszervezték, több kulturális és közösségi tér bezárt, így tudtak jelentős megtakarítást elérni. A város végül hónapok elteltével, a 2023-as év elején fellélegezhetett: a kormányzat rezsitámogatása, mintegy 267 millió forint segíti a fenntartást.

A kormány támogatása segítséget nyújt abban, hogy a kötelező feladataink ellátását illetően, mint például a bölcsődei és óvodai nevelés, a gyermekétkeztetés, a szociális ellátás vagy a közvilágítás területén további megtakarításokat ne kelljen eszközölnünk. A támogatás segít abban is, hogy idén is fenntartható fejlődési pályán tartsuk a várost. Nem kell lemondanunk a fejlesztésekről, ugyanakkor visszább kell vennünk, hiszen a biztonságos üzemeltetés a legfontosabb

 – mondta el Muraközi István. A bezárt kulturális és közösségi terek a fűtési szezon végével, tavasszal nyithatnak ki újra Berettyóújfaluban.

Muraközi István polgármester 
Forrás: Molnár Péter

Régen várják már a beruházást

Az idei esztendőben ünnepelhet a város, hiszen végéhez ér a Bihari Termálliget fejlesztése, ezt a beruházást a tervek szerint tavasszal átadják.

Ez a mi zászlóshajó projektünk, ami magán viseli a Covid és a háború nehézségeit. A projekt befejezésének határideje az alapanyagárakban és a munkaerőben megjelenő áremelkedések miatt folyamatosan eltolódott. A költségek is növekedtek, de a magyar államnak köszönhetően mindig érkezett megfelelő támogatás. Jelenleg a készre jelentés előtt állunk, az épület munkálatai januárban befejeződnek, ez követően indulhat el a műszaki átvétel. Egy másik pályázat segíti az orvosi eszközök beszerzését, ez már folyamatban van. Bízunk benne, hogy tavasszal, a szezon indulásával átadhatjuk

 – mondta el. A polgármester hozzátette, hogy a továbbiakban a gyógyfürdő-minősítésért is dolgoznak. Folyamatban van emellett a fedett piaci vásárcsarnok építése a településen, a nyertes közbeszerzést a 2022. decemberi testületi ülésen hirdethették ki. A fejlesztés várhatóan idén novemberben készül el.

A karácsonyfa alá Berettyóújfalunak jócskán jutott jó hírből. A tavalyi év végén kihirdetett TOP Plusz pályázatok egyik legnagyobb győztese lett a város, jelenleg több mint három milliárd forint megítélt pályázati támogatással rendelkezik. Muraközi István elmondta, a forrás a jobb lakókörnyezet kialakítását fogja szolgálni. Több mint egymilliárd forint az utak építését szolgálja, hiszen mintegy 760 millió forintból nyolc utca aszfaltozását végezhetik el, további 300 millió forintból pedig ezen utcák csapadékvíz-elvezetését is megoldják.

A jövőben a város peremkerületének zöld pihenőparkjait is fejlesztik, a tervezésben a lakosság véleményét is kikérte az önkormányzat. A polgármester elmondta: tavaly a nemzeti konzultáció mintájára helyi konzultációt indítottak, a lakosság felé fordultak több települést érintő ügyben. 

Őszinték vagyunk az emberekkel, és a testületi üléseink, a közmeghallgatásaink élőben követhetők a Facebook-csatornánkon. Fontos számunkra, hogy legyen kölcsönös bizalom a képviselők és választópolgárok között – szögezte le a városvezető.

Az önkormányzat célja között szerepel a foglalkoztatottság bővítése, ugyanakkor ehhez ipari területek fejlesztésére is szüksége van. – Betelt a Berettyóújfaluban rendelkezésre álló ipari parkok teljes területe. Az új pályázati ciklusban két területre fókuszáltunk, az egyik a lőtér melletti mintegy két hektáros, a másik a 42-es út melletti mintegy 38 hektáros terület – fejtette ki, hozzátéve, már látszik a debreceni beruházások vonzataként megjelenő igény az ipari területeket illetően.
A turizmus fejlesztése is kiemelt szerepet kap, a fürdőfejlesztés mellett szeretnék a Herpályi Csonkatornyot és környékének rendbe tenni, valamint látogatóközponttal kiegészíteni. A polgármester beszélt arról is, hogy egyre vonzóbb helyszín Berettyóújfalu a fiatalok számára, és nemcsak a fejlesztések tekintetében, hanem a születések számában is előrelépés mutatkozik a településen. A népességfogyás az elmúlt évek magas halálozási aránya miatt ugyan nem állt meg, az elvándorlás viszont már nem jelent problémát. Muraközi István összegzésként elmondta: minden kihívás ellenére sikeres évet zárhattak. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában