Ünnep a pusztán

2023.01.08. 19:01

Több okból is különleges ünnep a Hortobágy folyó szentelése

Vízkereszt alkalmából idén is felszentelték a Hortobágy folyó vizét a Kilenclyukú híd lábánál.

Forrás: Molnár Péter

A Világörökségünk a puszta elnevezésű projekt keretében Hortobágy Község Önkormányzatának vállalása volt a folyó medrének tisztítása, melyet előző év végén fejeztek be a szakemberek, így a vasárnap délutáni program a folyó megújult állapotának ünneplésére is alkalmat adott.

– Mintha csak tegnap lett volna, hogy egy évvel ezelőtt itt, egy hatalmas nádtömeg előtt, egy egészen kis nyíláson keresztül szenteltük meg a Hortobágy folyót. Akkor pontosan tudtuk azt, hogy ennek az eseménynek folytatása lesz, amiből hagyományt kívánunk teremteni – kezdte beszédét Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere. Elmondta, a helyszín és az esemény különlegessége, hogy a Világörökségünk a puszta turisztikai projekten belül a folyó medertisztása a tavalyi év végén megtörtént, így ez alkalom annak a beruházásnak ünnepi átadója. Mint fogalmazott, apró lépésnek tűnhet, de annál hatalmasabbnak számít, mert ezzel a munkával egy több évtizede fennálló problémán lettek úrrá.

A medertisztítás továbbá előfutára volt annak a folyamatnak – amely várhatóan idén be is fejeződhet –, melynek eredményeként teljes körűen felújítják a Vásárteret, a Körszínt tourinform irodává alakítják, a Pásztormúzemból pedig Szekérállás lesz

– sorolta, majd hozzátette: a Hortobágyi Nemzeti Park ötvenéves évfordulójához kapcsolódó rendezvények jelentős része helyben lesz, továbbá a Kilenclyukú híd építésének 190. évfordulójára programsorozattal készül a község önkormányzata.

– Most van annak az ideje, hogy számot vessünk az előző évvel. Hiszem, hogy nagyon sokan így tettek önök közül is. Úgy tudunk csak tovább haladni, ha az elvégzett munkát értékeljük – kezdte beszédét Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Mint fogalmazott, aki megáll egy pillanatra és meghatározza a következő időszak irányait, az sokkal kevesebb rizikót vállal. Amikor számba vette, hogy az előző évben melyik településsel, milyen munkát végeztek el közösen, akkor egy-egy mottót is megfogalmazott mindegyikkel kapcsolatban.

Hortobágy esetében már eddig is tudott volt, hogy az itteniek szeretik a hagyományaikat, értékeiket, azok iránt elkötelezettek. De emellé jött a nyitott, érdeklődő hozzáállás is a helyiek részéről. Csodálatra méltó, hogy mennyi tenni akarás van a hortobágyiakban, akik minden egyes értékhez, tervhez pozitívan, lelkesen állnak hozzá – méltatott a honatya, majd hozzátette: figyelemreméltó és bíztató jövő előtt áll a település.

A köszöntőket követően Varga-Kovács Mária református lelkész hirdetett igét, majd Bodogán László görögkatolikus parókus szentelte meg a folyót. Az ünnepség zárásaként pedig Déri János, a hortobágyi Madárkórház és Madárpark igazgatója a madárkórházban gyógyult hattyút és egerészölyvet engedett szabadon. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában