Évértékelő

2023.01.24. 07:00

Rendkívüli évet zárt Derecske – a lakók új vezetőt követeltek a város élére

Az új városvezetésnek eddig nem sok ideje volt a saját elképzelések megvalósítására, de minden céljuk felé tettek lépéseket.

Fotó: Molnár Péter

Tavaly ősszel időközi választást tartottak a bihari térség egyik legjelentősebb településén, korábban erre nem volt példa. A lakosság új vezetőt választott Derecske élére, Rácz Anikó (független) több mint 70 százalékos eredménnyel győzedelmeskedett. A szeptember óta hivatalban lévő polgármestert az elmúlt időszakról, és a jövőbeli tervekről kérdeztük.

Rácz Anikó korábban éveken keresztül a város alpolgármestere volt, három éve azonban visszavonult és könyvtárvezetőként dolgozott.

Azt láttuk, hogy nem jó irányba halad a városvezetés, hiszen sem a képviselő-testülettel, sem a helyi intézményekkel nem tudott együttműködni. Az időközi választáson a lakosság végül az előző években tőlünk már megszokott politikai kultúra mellett voksolt – idézte fel a polgármester.

Rácz Anikó, Derecske polgármestere
Fotós: Molnár Péter

Hangsúlyozta: az eredmények kihirdetése után intenzív időszak következett, hiszen szeptember 25-e óta összesen kilenc testületi ülést tartottak, hogy sok más mellett a régóta döntésre váró ügyekről, lakossági kérésekről, vagy elmaradt díjemelésekkel kapcsolatban szavazzanak. Éppen emiatt a saját elképzeléseik megvalósítására nem sok ideje volt az újonnan alakult városvezetésnek. A választási kampány idején ígéretük volt, hogy januárban babacsomagot vezetnek be, ősztől tanszercsomaggal segítik az iskolásokat, városi civil alapot hoznak létre, amelynek felhasználásáról kikérik a derecskeiek véleményét, továbbá, hogy az idősek karácsonyi csomagjának tartalmát az igények figyelembevételével átalakítják. 

Lépésről lépésre haladunk. Tavaly az idősek karácsonyi csomagjához kérdőívet csomagoltunk, hogy elmondhassák a véleményüket a csomag tartalmával kapcsolatban. Az idén született babák már meg fogják kapni a babacsomagot, amelyet a január végi képviselő-testületi ülésen mutatunk be, valamint az iskolásokat érintő támogatásunk is meg fog valósulni

 – részletezte. Kifejtette, hogy az utóbbi időszakban több nyertes pályázat végrehajtása elakadt, vagy pedig nem előnyös módon valósult meg, így az örökölt helyzet sok esetben nem kínál opcionális döntési lehetőséget az új testületnek. Van, hogy a legkisebb rosszat kell választaniuk, ugyanakkor Rácz Anikó azt mondta: az idei év már nemcsak a kármentésről fog szólni.

Életkép Derecskéről
Fotós: Molnár Péter

Lesz feladat 2023-ban

A szomszédságunkban kitört háború miatti energiaár-növekedés Derecskét sem kímélte, itt is meg kellett hozni a költségcsökkentő intézkedéseket. Jelen esetben főként az intézményeket érintették a megszorítások átszervezéssel és hőmérséklet-csökkentéssel, de korlátozták például az önkormányzati gépjárműhasználatot is. Az érintett intézmények minden hónapban elszámolnak az önkormányzatnak a gáz- és a villamos energia-fogyasztásról. Az idei költségvetés összeállításában a 2022. évihez képest hatszoros energiaárakkal kell kalkulálniuk. 

Rácz Anikó kiemelte: a válsághelyzet rámutatott a lehetőségeik – például a hőszivattyús rendszerek – kihasználatlanságára.

Az 2022-es esztendő vége jó hírrel is szolgált a városnak: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatain összesen több mint 1,2 milliárd forintot nyertek. A polgármester kifejtette: többek között útépítésre, közoktatáshoz kapcsolódó épületek energetikai korszerűsítésére, sétány kiépítésére és játszótérbővítésre költik a pályázati pénzt. Emellett a Derecskei Disznótor turisztikai infrastrukturális hátterének fejlesztésére is fordíthatnak 293 millió forintot.

A város legrégebbi épületének a felújítását végezzük el, mellette filagória és tároló épül. A terveink szerint a Mustó Sándor utca aszfaltburkolattal való ellátását is kiviteleztük volna a pályázat részeként, de mivel kevesebb forrást nyertünk annál, amit igényeltünk, erre most nem kerül sor

 – osztotta meg. Hozzátette, hogy a város gondozási központjának pályázata is nyert a TOP Pluszban, az intézmény csaknem százmilliót fordíthat teljes körű felújításra.

A polgármester leszögezte: a fejlesztések célja, hogy a helyi közszolgáltatásokat minél magasabb színvonalon biztosíthassák, annak érdekében, hogy élhető kisváros, a fiatalok számára vonzó letelepedési lehetőség lehessen Derecske. Hangsúlyozta, hogy a rendkívüli időszak után idén az átlátható, megfontolt városvezetés, valamint az együttműködések erősítése a cél. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában