Ön tudja a választ?

2023.01.21. 11:30

Ötvenéves az irányítószám-rendszer; tudja, mit jelentek a számjegyek?

Siménfalvy Sándor színművész postásként csengetett be, hogy szóljon a tévénézőknek.

A kézbesítés gyorsítását segítette elő az új rendszer

Forrás: Illusztráció/MW-archív

A postai küldemények mennyisége az 1960-as évek alatt mintegy huszonöt százalékkal emelkedett és napi két és fél millió levél, csomag szétválogatása és továbbítása egyre körülményesebbé és lassabbá tette a kézbesítéseket, így a Magyar Posta a munkafolyamatok modernizálása mellett döntött.

A változás bevezetéséről korabeli lapszámaiban a Hajdú-bihari Napló is beszámolt, akkori kollégánk pedig egy rövid interjúban Nagy Tibornét, a Debreceni Postaigazgatóság vezetőjét kérdezte a változásról.

– A postai feldolgozó szolgálat korszerűsítésének, a gépesítési program elindításának első lépése az irányítószámok használata. A küldemények gépi válogatása csak akkor lesz hasznos, ha a küldemények legalább 50-60 százalékán szerepel irányítószám – ismertette a igazgató. Az új rendszertől a kézi válogatás során 20-25 százalékkal gyorsabb, míg a gépinél kétszeres hatékonyságú munkát vártak el. Ezzel nemcsak a Magyar Posta, de az ügyfelek is jól jártak: javult a szolgáltatás minősége.

Ezt jelentik a számok

Az országot 9 gócterületre, 80 irányítási területre és 368 irányító körzetre osztották fel. A négyjegyű számsor első jegye Budapesten a gócterületet, a következő kettő a kerületet, míg az utolsó a kézbesítő körzetet jelölte. Vidéken az első számjegy a gócterületet (Debrecen esetében mai napig ez a 4-es), az első és a második együttesen az irányítóterületet, az első három számjegy az irányító körzetet, végül a négyjegyű szám a rendeltetési helyet jelöli. Ezzel a rendszerrel lényegében akkor is kézbesíteni tudják a levelet, ha a település neve lemarad a küldemény címzettjénél. Természetesen az sem jelent problémát, ha a számsor marad el, azonban az a küldemények kézbesítését lassítja le.

Még tévéreklámmal is népszerűsítették

A postai irányítószám-rendszertől a szolgáltatás gyorsaságának és minőségének javulását várták, ezért igyekeztek széles körben tájékoztatni a lakosságot. Nagy Tiborné a Naplónak akkoriban elmondta: Debrecenben az 1-es postahivatalban információs szolgálatot alakítottak, de telefonon is érdeklődhettek az újításról a helyi lakosok.

Az országos kampány részeként négymillió példányban elkészült a postai irányítószámok jegyzéke, és talán sokan emlékeznek még Siménfalvy Sándor színművészre, aki postásnak öltözve csöngetett be és hívta fel a tévénézők figyelmét.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a belföldi levélpostai küldemények száma a 2011-es 856,6 millióról tíz év alatt majdnem a felére, 491,4 millióra csökkent. A postacsomag küldemények számában viszont stagnálás fedezhető fel, az elmúlt 10 évben 1 millió darab körül mozgott az éves csomagforgalom.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában