Megkérdeztük

2023.01.05. 11:30

Már most Debrecen utcáin hevernek a fenyők – de mikor viszik el őket?

A tavalyi évben 28 tonna fenyőt szedtek össze a DHK Kft. munkatársai, idén is 28-30 tonnányira számítanak.

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A hagyomány úgy tartja, hogy vízkeresztkor, azaz január 6. után kell leszedni a szenteste feldíszített fenyőket, ezután a fák a kuka mellé kerülnek elszállításra. Azonban már most láthatunk a társasházak, bérházak előtt a közterületekre kirakott fenyőket, van, ahol összekötözve egyszerűen csak a zöld gyepre vannak dobva a korábban karácsonyfaként funkcionáló fák. A Haon utánakérdezett a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.-nél (DHK Kft.), hogy mikor szállítják el pontosan a fenyőket, és hogyan kellene kihelyezni azokat. Mint megtudtuk, január 6–31. között fogják a társaság munkatársai összeszedni a kirakott örökzöldeket. A kertes házas övezetben arra kérik a lakosságot, hogy a lakossági vegyes hulladék elszállításával egyidejűleg helyezzék ki a fenyőket a kuka mellé. 

Lakótelepeken minden nap lesznek járatok, amik a közterületre kihelyezett örökzöldeket szedik össze, ezután a fákat aprításra viszik, komposztálják, majd az üzemből általában mezőgazdasági célra hasznosítják

 – közölték. Egyúttal arra hívták fel a lakosok figyelmet, hogy ne feledjék el leszedni a fenyőfákon lévő díszeket és csillagszórókat. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában