Mindent bele!

2023.01.20. 20:00

Középfokú felvételi: van akinek jövőhatározó, másnak „csak” erőpróba

Csaknem 3500 diák ír középfokú felvételit a vármegyében összesen 21 intézményben szombaton.

Gyakorolni eddig volt érdemes, az utolsó nap a pihenésé lehet

Forrás: MW-archív

Az alighogy hátrahagyott téli szünet 71 ezer diáknak biztosan nem kizárólag a láblógatásról, jégkorizásról, forró csokiról és családi, baráti találkozókról szólt, hanem egy fontos megméretésre való készülésről is. Az országban ennyien vesznek részt január 21-én középfokú központi írásbeli felvételi vizsgán, amelynek eredménye befolyásolja, hogy hol folytathatják tovább tanulmányaikat. 

Hajdú-Bihar vármegyében összesen 3441 tanuló jelentkezett, 2741-en kilencedik évfolyamra készülnek, 643 általános iskolás hat-, 57 pedig nyolcévfolyamos gimnáziumba kíván bejutni a mostani matematika és magyar nyelvi feladatlap megoldása nyomán.

Az utóbbiak közül sokan erőpróbának tekintik a hatodikosok előtt megnyíló lehetőséget, s bár nem akarnak „idő előtt” intézményt váltani, szeretnék megtudni, hogyan teljesítenek. A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezető-helyettese is oktat ilyen diákokat. Csernus Sándor matematika szakos pedagógus hatodikosokat palléroz jelenleg. Osztályából hatan jelentkeztek a szombati írásbelire, őket a tanórai keretek között fejleszti: jelzi, ha olyan feladattípushoz érnek, ami várható a felvételin a korábbi tapasztalatok alapján, illetve olykor kifejezetten ilyen megoldandókkal látja el az osztályt. A nyolcadikosok számára a felvételi nem választási lehetőség, hanem kötelesség a jövő érdekében, ezért ők célzottabban foglalkoznak a felmérő feladataival. Tanórán és szakkörön is készítik őket a központi próbatételre, ellátják őket házi feladatokkal, valamint foglalkoztató könyveket ajánlanak a szülőknek az otthoni közös tanuláshoz.

A pedagógus úgy véli, alaposan meg kell fontolni a hatosztályos gimnáziumba jelentkezést, hogy a presztízs vágya nehogy egy hajszállal is a gyermek – jól felfogott – érdekei elé helyeződjön. Aki erős alapokat adó, jó általános iskolába jár – mint amilyennek a Gönczyt is tartja – annak át kell gondolni, hogy mennyivel ad többet a kiszemelt középiskola abban a két évben. Megéri-e kiszakítani az ismert környezetből egy tizenkét évest, kihagyni a ballagás ünnepélyét és átmenet nélkül vinni a diákot egy olyan iskolába, ahol újra a legkisebb lesz. Ezt csak abban az esetben tartja indokoltnak, ha nagyon kiemelt eredményeket elérő intézménybe sikerül bejutni vagy akkor, ha a leendő iskolában tudásszintben homogénebb osztályba kerülhet és a mostaniban a társak közötti különbségek nagyon visszahúzzák a tanulót.

Csernus Sándor a szombati számonkérésre indulóknak azt tanácsolta, most már pihenéssel, csokievéssel, nyugtató, kellemes tevékenységekkel töltsék az időt. A vizsgázó legnagyobb ellensége ugyanis a stressz. Saját nyolcadikos gyermekét is azzal biztatja, hogy ne a maximális, 50 pontszám elérésére törekedjen minden áron.

 Válasszon ki néhány olyan feladatot, amit jó eséllyel hiba, komolyabb erőlködés nélkül el tud végezni és legalább harminc pontot szerez vele, azután pedig már csak „vadásszon” a többi pontra. A szülőknek azt javasolta, hogy bármennyire is izgulnak a gyermekükért, ne faggassák őket arról, hogy hogyan sikerült a magyar nyelvi felmérést megoldani, mert a válasszal – pláne, ha kudarcérzetről szól – értékes perceket veszíthet a tanuló a matematika feladatok megoldására hangolódásból. Hagyjuk átállni az agyukat a következő kimerítő próbatételre és biztassuk őket!

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában