Modern orvoslás

2023.01.31. 14:22

Kisfilmen tekinthetjük meg, hogyan gyártanak koponyapótló implantátumot a Debreceni Egyetemen

A Biomechanikai Laboratóriumban már 18 éve foglalkoznak a 3D technikák sebészi alkalmazásával.

Kisfilmek készültek a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratórium munkájáról

Forrás: unideb.hu

3D nyomtatással készítenek többek között csont- és ízületpótló implantátumokhoz kapcsolódó egyedi eszközöket a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumában. Tevékenységüket, illetve a 3D technika orvosi alkalmazási lehetőségeit ismeretterjesztő filmekben mutatják be a labor munkatársai. A nemrégiben elkészült ötrészes sorozat a Debreceni Egyetem YouTube-csatornáján is megtekinthető – adta hírül az unideb.hu.

A Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma 1993-ban az Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszékének részeként jött létre. Tevékenysége elsősorban ortopédiai, illetve orvostechnikai implantátum- és eszközfejlesztés, biomechanikai, valamint egyéb anyag- és szerkezetvizsgálatok, orvosi 3D technológiák alkalmazása, különféle biomechanikai, illetve mozgásszervi sebészethez kapcsolódó alapkutatások.

A labor életében 2005-ben új korszak kezdődött egy 3D nyomtató beszerzésével. A folyamatosan bővülő eszközparknak köszönhetően már 18 éve foglalkoznak a 3D technikák sebészi alkalmazásával.

– Laboratóriumunk komoly fejlődésen ment keresztül, az elmúlt években jelentős műanyagnyomtató parkot sikerült kialakítanunk. A modern eszközök alkalmazásával egyedi – többek között koponyapótló – implantátumokat állítunk elő, jellemzően szilikon öntőforma segítségével. Sikerült beszereznünk egy 3D titán nyomtatót is, és egy többéves projekt keretében szövetbarát titánötvözetből, 3D nyomtatással új típusú rögzülési elven alapuló csont- és ízületpótló fémimplantátumok előgyártmányait készítettük el. Az új megoldások a klinikai gyakorlatba is átkerülhetnének. A gyártáshoz jelenleg partnereket keresünk – ismertette Csernátony Zoltán, a DE ÁOK Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetője.  

A 3D technikák ugrásszerűen fejlődő ága a virtuális és a kevert valóság, amiben szintén elkezdte a K+F tevékenységet a laboratórium. Néhány hónapja szereztek be egy csúcstechnológiának számító holografikus eszközt. A HoloLens elsősorban műtét közben lehet jelentős segítség, alkalmazása pontosabb, precízebb beavatkozást tesz lehetővé.

A 3D technika orvosi alkalmazási lehetőségeit egy nemrégiben elkészült ismeretterjesztő filmsorozatban mutatják be részletesen a labor munkatársai.  

– Elsősorban azért készítettük a videókat, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy már hazánkban is vannak olyan könnyen elérhető, korszerű 3D megoldások, amelyek akár a saját egészségi problémájukra is megoldást kínálhatnak. A kisfilmekkel rá szeretnénk irányítani a figyelmet a különleges 3D technikákra, illetve azok orvosi alkalmazására, valamint további célunk röviden bemutatni, hogy a számítógépes virtuális 3D világ hogyan kapcsolható a valóságos emberi testhez – tájékoztatott Manó Sándor, a laboratórium tudományos munkatársa.

A kisfilmekből a 3D rekonstrukciót, a szkennelést, a szerkesztést és tervezést, a nyomtatást, illetve a mozgáselemzést ismerhetik meg a nézők. Az ötödik, utolsó részben pedig a készítők a 3D orvosi technikák alkalmazása kapcsán a DE ÁOK Biomechanikai Laboratóriumának eredményeit mutatják be.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában