Visszatekintő

2023.01.19. 19:18

Kényszerleszállás, állati kalandok és csendes óévbúcsúztatás – Ilyen volt 2022 utolsó negyedéve!

Az ünnepi fények nyomában ott lopakodott az energiaválság miatti aggodalom árnya.

Bajkán-Labovszki Milla óriásbarátaival, Szigfriddel és Lindával

Forrás: Napló-archív

Az október a földkerekség lakói, hazánk és kifejezetten a cívisvárosiak számára is fontos dátumokat tartogatott. Rögtön elsején a zene világnapja és az idősek hónapjának nyitánya volt, (illetve megkezdődött a népszámlálás), majd az állatok világnapja és Szabó Magda születésének 105. évfordulója következett. Előbbi kapcsán körbejártuk a debreceni állatkertet, és megismertettük olvasóinkat az öt legveszélyesebbnek kikiáltott lakóval, s szelíd ápolóikkal. 

A fűtési szezon közeledtével az ünnepi alkalmak fénye nyomában ott lopakodott a rezsiárak miatti aggodalom árnya. Papp László, Debrecen polgármestere október 20-án jelentett be intézkedéscsomagot: jégcsarnokok és kulturális helyszínek ajtajai is bezárultak ideiglenesen. 

November első napján azokra emlékeztünk, akik már nem lehetnek velünk. A hónap egyik fontos, jövőbemutató eseménye a négy helyszínen telepítendő zaj- és pollenszűrő véderdő első fáinak elültetése volt. Sokan emlékezhetnek a bombafenyegetettség miatt Debrecenben kényszerleszállást végrehajtó utasszállító gép esetére, de a hónap közepétől már leginkább a főtéren sokasodó fényfüzérekre, bódékra, az épülő jégpályára és – remények szerint – befelé figyeltünk. A varázslatos Debreceni Adventen már november 28-án, szombaton hangolódhattunk, majd a vasárnapi ünnepi gyertyagyújtások jelezték: egyre közeledünk Jézus születésének napjához. 

A megye fejlődése kapcsán több örömhírről beszámolhattunk az év utolsó negyedében: Hajdúdorogon közösségi tereket, Józsán munkásapartmant, Hajdúnánáson ipari parkot avattak. Az utolsó hetekben pedig egyre gyűltek az évértékelő, a szeretetre és a karácsony ünnepére fókuszáló, az adományokról szóló cikkeink. Hamar eljött a szenteste, s a két ünnep között már álarcokat, dudát, tűzijátékot áruló bódékkal találkozhattunk a cívisváros főtérén, ahol idén szilveszterkor nem tartottak utcabált. Sokan mégis itt búcsúztatták az óévet, utoljára megcsodálva a még fényárban pompázó városközpontot. 

HaBe 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában