Régi idők tele

2023.01.31. 07:11

Húsz éve belepte a hó az egész vármegyét: 2003 januárját rendkívüli tanítási szünet, balesetek tömkelege jellemezték – fotókkal!

Hajdú-Bihar vármegyében 35-40 centiméter vastagságú hótakarót mértek.

Hóban elakadt busz; rengeteg járművet kellett kimenteni

Forrás: Napló-Archív

Húsz évvel ezelőtt, január 5-én kiterjedt havazás kezdődött az egész ország területén. A hótakaró átlagos vastagsága régiónkban a hónap első harmadában 6-7 centiméter körül alakult, ehhez képest a vármegye legnagyobb részén elérte, illetve meghaladta a 35-40 centimétert.

20 éve, január 10-én azt írtuk: „Az elmúlt 75 év során január 9-én Debrecenben és környékén nem mértek az ideihez hasonló, 35-40 centiméter vastagságú hótakarót. Nyolc alkalommal fordul elő a vizsgált időszak során, hogy január 1–9. között a hótakaró vastagsága elérte, illetve meghaladja a 20 centimétert. Legutóbb 1997. január 2-án mérhettünk ugyancsak jelentősnek mondható hóvastagságot a régiónkban, ekkor a hótakaró 30 centiméter volt, ami január 8-án már el is olvadt. A korábbi évek január eleji havasságának tartóssága igen eltérő képet mutat, 1939-ben csupán január közepéig tartott, míg 1942-ben március közepén olvadt csak el a hótakaró. 1967. januári hótakarója február végén olvadt el, míg 1992-ben a január elején hullott hónak a hónap közepére már nyoma sem volt. Most egyértelműen úgy tűnik, hogy a hideg levegőnek van több utánpótlása, így rövid időszakon belül nem lehet számítani a hó elolvadására a régiónkban.”

A jóslás nemcsak bejött, hanem minden várakozást felülmúlt: óvodák, iskolák zártak be napokra, a kisebb falvakból az ott lakók segítségre szorultak, ugyanis a nagy hó miatt nem tudták elhagyni lakóházaikat.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában