Fejlesztés

2023.01.20. 16:44

Hat gyermekfogászati egység újul meg Debrecenben

Az országban egyedülálló módon csak Debrecenben jut minden tanköteles gyermek ingyenes fogászati szűréshez.

Forrás: Molnár Péter

– Megérkeztek Debrecenbe a mai kor legnagyobb vívmányai: hat fogászati kezelőszék, mely minden Európai uniós előírásnak és a modern technológiának megfelel – mondta el Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. A péntek kora délután a Pósa utcai Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben (Daefi) tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy két évvel ezelőtt kezdődött a közös munka a város és a Debreceni Egyetem Klinikai Központja között a teljes gyermekfogászati alapellátási rendszer megújításáról. Közbeszerzés útján most közel 62 millió forintba került a hat fogászati egység kialakítása.

Forrás: Molnár Péter

– Évente két alkalommal kötelező a szájápolási szűrővizsgálat. A gyerekeket nem akarjuk hosszas várakozásnak kitenni, hanem mindenhol egy család- és gyermekbarát közeget szerettünk volna létrehozni. Elvisszük az iskolákba a fogászati ellátást, így a családoknak is segítünk abban, hogy lekövessék a gyermeknek a fogorvosi útját – tudtuk meg Széles Diánától. Hangsúlyozta, a Gondoskodó város programban kiemelten kezelik az iskola-egészségügyi projekten belül is az iskolafogászat kérdését.

A megoldás a cél, nem csak a diagnózis

Papp Csaba, a Daefi igazgatója az eseményen elmondta, a Pósa utcai intézményben két egységet alakítanak ki, a Jerikó utcán kibővítik a jelenlegi rendelőt, a Benedek Elek Általános Iskolában egy teljesen új fogászati egységet hoznak létre, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában pedig az elavult eszköz cseréje történik meg, továbbá a Bethlen utcai Fogászati Rendelő is gazdagodik egy új székkel. 

– Itt most nem az a fontos, hogy megtaláljuk a diagnózist, hanem sikerüljön az ellátást biztosítani. A vizsgálat után a gyermek a kezébe kap egy zárójelentést, ami a szülőknek elmagyarázza, mi történt a fogorvosi szűrővizsgálaton, mivel nem csak elvégezzük a beavatkozást, hanem a fogorvosi problémára megoldást is kínálunk – emelte ki. 

Mint megtudtuk, minden tanköteles gyermeknek ingyenes a szűrés. Most már a huszonnyolc fogorvosi körzetből 14 körzet büszkélkedhet új fogászati egységgel. Kerékgyártó Márta, a Daefi fogászati ellátás koordinátora számokban tükrözte a program sikerességét: a Pósa utcai épületben 100-110 gyermek fogászati szűrését végzik el naponta. A városban a 28 fogászati körzetben jelenleg több mint 42 ezer gyermeket szűrnek és kezelnek, az elmúlt évben összesen közel 54 ezer fogászati vizsgálatot végeztek el város szinten. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában