Debreceni Egyetem

2023.01.31. 12:19

Online konferencián mutatták be kutatási eredményeiket a Debreceni Egyetem hallgatói

Tudományos újdonságokról szóltak a fiatalok előadásai.

Varga Zsolt, a DE Tudományos Igazgatóságának vezetője kiemelte a konferencia fontosságát.

Forrás: unideb.hu

Online konferencián számolhattak be kutatási eredményeikről hétfőn a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói, akik a 2022. évi Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatán (ÚNKP) az első félévre nyertek el ösztöndíjat, így szakmai programjuk január végén lezárul – tudatta az unideb.hu.

A rendezvényen öt tudományterületen – agrár-, bölcsészet-, természet-, orvos- és egészség-, valamint társadalomtudományok – négy szekcióban – Agrár- és természettudományok, Bölcsészettudományok, Orvos- és természettudományok, Társadalomtudományok – 34 előadó tartott beszámolót, köztük 15 alap-, valamint mesterképzéses graduális hallgató, 16 doktorandusz és 3 doktorvárományos.

Az ÚNKP egy 2016-ban indított, több témakörben kiírt ösztöndíjrendszer, amelynek a DE fiatal kutatói sikeres pályázói már a kezdetek óta. A támogatás jelentős segítség a hallgatóknak, és a fiatal kutatóknak egyaránt, hiszen az ösztöndíj lehetőséget biztosít arra, hogy a nyertesek szakmai munkájukra koncentrálhassanak.

– A Debreceni Egyetem évente rendszeresen két alkalommal – januárban és júniusban – rendez konferenciát, biztosítva ezzel a fórumot a fiatal kutatók számára, hogy közzétegyék eddig elért tudományos eredményeiket – mondta Varga Zsolt, a DE Tudományos Igazgatóságának vezetője.

Az egyetem ÚNKP koordinátora kiemelte, az online szakmai találkozó a bemutatkozáson túl arra is lehetőséget teremtett, hogy az egyetem oktatóiból, professzoraiból álló bírálóktól a résztvevők azonnali visszajelzést kapjanak, ami akár új utat is mutathat a kutatómunka folytatásához.

A konferencián előadások hangzottak el – többek között – a szürkevíz hasznosításáról a hidropóniás növénytermesztésben, a multinukleáris családban élő fiatalok helyzetéről, a népegészségügyi szűrések fontosságáról, valamint olyan aktualitásról is, mint a magyar régiók gazdasági teljesítményének összehasonlító elemzése a V4-ek tükrében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában