Megemelkedett energiaköltségek

2023.01.13. 17:00

Hajdú-Biharban is óriási segítség a rezsitámogatás annak, akinek jutott

Néhány hónappal ezelőtt a vármegye szinte mindegyik településének újra kellett gondolnia az addigi működését, a nehézségek pedig 2023-ban is jelen lesznek.

Forrás: Illusztráció, MW-archív

A megemelkedett energiaköltségek nem engedték, hogy minden a megszokott rend szerint működjön. Vármegyénk települései meghozták a megfelelő intézkedéseket, melyekkel visszább tudták szorítani a hirtelen többszörösére emelkedett energiaköltségeiket.

Tavaly év végén a legtöbb önkormányzat fellélegezhetett: a kormány ugyanis támogatással segíti a települések fenntartását. A 10 ezer fő feletti települések sorsáról egyedi döntések születtek, a támogatásról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter határozott

A rendelet szerint a tízezer fő alatti települések esetében a település egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége dönti el, hogy mekkora támogatást kaphatnak a költségvetéstől. A kistelepülések támogatásáról Varga Mihály pénzügyminiszter dönt.

A többlettámogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában jelentenek segítséget.

Megkérdeztünk néhány olyan vármegyei polgármestert, akiknek a települése az utóbbi lista alapján kaphatott támogatást.

Minden forintnak örülnek

Bárándon hónapokkal ezelőtt két intézményt vontak össze, valamint az energiafelhasználást szabályozták.

Kovács Miklós, Báránd polgármestere
Forrás: Napló-archív

– A könyvtárat, a művelődési házat integráltuk a közigazgatási központba, továbbá mindenütt csökkentettük a hőmérsékletet – mondta el Kovács Miklós polgármester. Kifejtette: az önkormányzatnak most nagy előnyére vált, hogy az ingatlanjai többsége energetikailag korszerűsített, és alternatív energiafelhasználásokkal is bír; emellett a hosszú távú szerződések jelentettek könnyebbséget. A polgármester elmondta, hogy az állam támogatása hatalmas segítség számukra.

– Számítottunk arra, hogy kompenzálni fogják valamilyen formában a megnövekedett árakat, így nagyon örültünk a hírnek. A településünkön a közvilágítás, az óvodai működés és a közétkeztetés tekintetében volt kompenzáció

– osztotta meg.

Szabóné Karsai Mónika Ebes polgármestere
Fotós: Aamir QURESHI / Forrás: Napló-archív

Ebesen a képviselő-testület döntött arról, hogy a helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat a fűtési szezon végéig költözzön át az alapszolgáltatási központba, továbbá a hivatalban igazgatási szünetet rendeltek el a december 24. és január 9. közötti időszakra. A település költségcsökkentő intézkedési sorában a sportház bezárása is szerepelt, az intézmény január 15-ig egyáltalán nem, később pedig csak részlegesen működik.

Szabóné Karsai Mária polgármester elmondta: a támogatást örömmel fogadták.

– Most készül a büdzsé, de azt látjuk, hogy jelentős költségnövekedést fog jelenteni több intézményünkben az áremelkedés. Nem lesz egyszerű a 2023-as év

– vélekedett a polgármester.

Kabán kihasználják a gyógyvíz melegét
Forrás: Napló-archív

A  kabai önkormányzat csaknem 40 millió forint támogatást kapott a közvilágítás, valamint a kötelező fenntartású intézmények működtetésére. Szegi Emma polgármester elmondta: ez óriási segítséget jelent. A településen korábban nem volt szükség az intézmények összevonására, az önkormányzati épületekben a geotermikus energia felhasználását részesítik előnyben.

Miluczky Attila, Egyek polgármestere
Forrás: Napló-archív

Nem mindenki elégedett a döntéssel, Miluczky Attila, Egyek polgármestere egyenesen vérlázítónak tartja. A településre nem érkezett támogatás, a következő időszak nehézségeivel anélkül kell megküzdeniük.

A fűtési szezon idejére a település könyvtárát átköltöztették az iskola épületébe; a hivatalban nem használnak gázfűtést, és az ott dolgozók a hét két napját otthoni munkavégzéssel teljesítik. A bentlakásos idősek otthonában nem tudnak spórolni.

– Most állítjuk össze a költségvetést, de már előre félek a számoktól. Gázszámlára hétszeres, villanyszámlára ötszörös árat kell fizetni

– sorolta. A polgármester elmondta, hogy az anyagi terhek miatt a korábban mindennap működő közétkeztetés jelenleg csak hétfőtől péntekig vehető igénybe a településen.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában