Vízkereszt

2023.01.09. 17:53

„Fényes volt a karácsony, de még fényesebb a vízkereszt”

Nyíracsádon vízszentelést tartottak.

Tóth Elek parókus vizet szentelt január 6-án a görögkatolikus templomban

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Január 6-a az esztendő első nagy egyházi ünnepe, vízkereszt napja. A nyírségi település görögkatolikus templomában a délelőtti liturgián Tóth Elek parókus beszélt az ünnepről a megjelent híveknek.

A hívek otthonukba vitték a megszentelt vizet
Forrás: Kedves Zilahi Enikő

– Fényes volt a karácsony, de fényesebb a vízkereszt. Az első keresztény testvérek így élték meg ezt a szép ünnepet. Azt a napot, amikor Krisztus megkeresztelkedik a Jordán folyóban, amikor először jelenik meg Isten fiaként az emberek előtt, amikor a szentlélek galamb képében leszáll, és megszólal az Úr hangja is. Ezen a napon vizet szentelünk annak jelképére, miszerint ahol víz van, ott élet van. Jézus beleáll a folyóba, ezáltal az Isten érintkezik a teremtett világgal. Jézus pedig eljön közénk a szenteltvíz által. Mert ahol víz van, ott élet van. És csak ott van élet, ahol az Isten, ahol Krisztus is jelen van – hangzottak a parókus szavai. A liturgia végén vízszentelésre került sor, majd a hívek hazavihették a megszentelt vizet, hogy megóvják otthonaikat a bajtól, betegségtől és szükségtől.

Kedves Zilahi Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában