Emléktúra

2023.01.27. 20:53

Emlékmenettel tisztelegtek a Don-kanyar hősei előtt a vármegyében

Minden MATASZ DON 80 Emléktúrával érintett vármegyei településen fejet hajtottak a hős katonák emlékére.

II. világháborús emlékhelyeknél tisztelegtek az adonyi kadétok

A Doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából Újfehértó és Nyírbátor között 100 kilométer távolságon rendezték meg a MATASZ DON 80 Emléktúrát január közepén. A résztvevők kétszer négy nap alatt, naponta körülbelül 25 kilométeres szakaszokat teljesítettek úgy, hogy a menet során minden érintett település II. világháborús emlékhelyénél tisztelegtek. Az emlékmenet az egykori Báthory István Laktanyában ért véget egy nagyszabású záró megemlékezéssel, melyet megtisztelt Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes és a megjelentekkel közösen fejet hajtottak a Don-kanyar hősei előtt. A nyírségi gyalogezred is súlyos veszteségeket szenvedett a Doni harcokban, a 4500 fős sereg tagjai közül mindössze 735-en tértek haza az oroszországi fontról.

Az emlékmenethez csatlakoztak a Nyíradonyban működő középiskola kadétjai is, akik az utolsó távot sikeresen teljesítették. – A második szakaszra februárban kerül sor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Fehérgyarmat környékén szintén 100 kilométeren, mely záróünnepségén remélhetőleg a program fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen tud majd lenni – tájékoztatta a Hajdú Online-t Varga Zsuzsa a MATASZ Nyíradony Járási Szervezet elnöke. 

Dandé Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában