Prevenció

2023.01.27. 14:44

A méhnyakrák megelőzhető – Gyöngyöt fűztek a figyelemfelhívás jegyében

Országszerte több mint kétszáz település – köztük Debrecen is – csatlakozott a HPV és a méhnyakrák megelőzése érdekében szervezett rendezvényekhez.

A gyöngy a HPV elleni védekezés és a megelőzés szimbóluma.

Forrás: Czinege Melinda

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából Magyarországon már tízedik alkalommal szervez prevenciós célú programokat a Mályvavirág Alapítvány. Fejes Veronika, a debreceni Mályvavirág Pont vezetője kiemelte, hogy a rendezvény központi eleme a már hagyománynak számító gyöngyfűzés.

 A gyöngy a HPV elleni védekezés és a megelőzés szimbóluma. A gyöngyökből a résztvevők karkötőket fűznek, amelyeket később eljuttatnak egy-egy kórház nőgyógyászati osztályára, hogy az ott fekvő beteg érezzék, nincsenek egyedül

 – mondta.
A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben az érdeklődök beszélgethettek a témában érintett szakemberekkel, és gyöngykarkötőt is fűzhettek.

Dr. Kiss Sándor a Debreceni közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke kifejtette, hogy napjainkban évente több száz ezren halnak meg méhnyakrákban világszerte. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a HPV-nek sok típusa van, de csak a rákkeltő fajták tudnak megbetegedést okozni.

 Nagy lehetőség, hogy a méhnyakrák ma már megelőzhető védőoltással, amely hetedik osztálytól ingyenesen kérhető. A betegség lappangási ideje öt-tíz év. Ha időben kiszűrik az elváltozást, akkor a folyamat nem tud eljutni a rákos állapotig, és száz százalékban gyógyítható. Huszonöt év felett minden nőnek ajánlott, hogy évente egyszer vegyen részt szűrővizsgálaton – hangsúlyozta.

Dr. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója megosztotta a jelenlévőkkel, hogy ezen betegség miatt veszítette el édesanyját, ezért a megelőzést mindennél fontosabbnak tartja. – Debrecenben a fiú tanulók több mint 74 százaléka vette fel a HPV elleni védőoltást. Ez azt jelenti, hogy nagyon gondoskodóak és előrelátóak a szülők. Szerencsére a lányok tekintetében is magas az arány, tehát elmondható, hogy Debrecenben komolyan veszik ezt a problémát – fogalmazott.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában