Hagyományőrző partnerség

2023.01.13. 16:18

A székely-hajdú köteléket erősítették Hajdúnánáson

A Kendereskertbe is ellátogattak a csíkszéki települések vezetői.

A kulturális együttműködés mellett ma már vidékgazdálkodási területen is együttműködik a két város

Forrás: Illusztráció, Hajdúnánás hivatalos oldala

A Nyírséget és a Hajdúságot keresték fel az elmúlt napokban Csíkszék településeinek polgármesterei. Csütörtökön Debrecenben Hajdú-Bihar Vármegye és Hargita megye képviselői erősítették meg az egymás közötti, 2019-ben kötött együttműködési megállapodást a csíki településvezetők jelenlétében, pénteken pedig a hajdúnánási Kendereskertben fogadta a delegációt Szólláth Tibor polgármester és Nagyné Legény Ildikó alpolgármester.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

– Testvérvárosunk, Csíkszereda és húsz székely település vezetőinek mutattuk be városunk elmúlt 10–12 évének fejlesztéseit, megismertettük velük azt a logikát és filozófiát, amely mentén dolgozunk – mondta érdeklődésünkre Hajdúnánás polgármestere. A találkozón a szakmai közös múltat is felidézték: bő száz évvel korábban a román betörés elől Hajdú vármegyébe menekült több ezer székely.

Korodi Attilától, Csíkszereda polgármestertől megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány előtti időszakban volt lehetőségük a csíkszéki települések vezetőinek, hogy a közös gondolkodást elősegítő körúton vegyenek részt, ahol a további együttműködéseiket tudják egyeztetni, összehangolni.

– Csíkszék egy hagyományos székelyföldi szék (a „szék” a magyar közigazgatás egyik alapvető területi egysége volt az 1876-os megyerendezésig a Magyar Királyság önrendelkezéssel bíró népcsoportjainál, mint például a székelyeknél – a szerző), ahol a mai napig nagyon erős a települések közötti kapcsolat. Az elmúlt pár napban a Nyírségbe és a Hajdúságba látogattunk el

– mutatta be az erdélyi város vezetője. Mint megtudtuk, céljuk a meglévő kapcsolatok ápolásán túl a tapasztalatszerzés és átadás.

Korodi Attila, csíkszereda polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A csíkszeredai városvezető elmondta, hogy Hajdúnánással több évre visszamenő a kapcsolatuk, melynek gyökerei több mint száz évre nyúlik vissza, hiszen a román betörés elől menekülők között sok csíkszeredai és környéki székely családot fogadott be a hajdúváros. Kezdetben kulturális területen, ma már vidékgazdálkodási kapcsolatok is összefűzik a két várost.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában