Évértékelő

2023.01.18. 13:00

A fejlődés nem állhat meg Püspökladányban!

Az energiaválság ellenére számos projektben előre tudott lépni a város.

További férőhelyekkel bővül a bölcsőde, mely előtt tavaly megújult a járda és az út

Fotó: Molnár Péter

Megkezdett beruházások lezárásáról, új pályázatok benyújtásáról fogalmazott meg célokat tavaly Püspökladány városvezetése. A 2022-es év újabb kihívásokat hozott az önkormányzat számára, a nehézségek ellenére sikerekről és tervekről számolhatott be Tóth Lajos polgármester.

– A covid után azt hihettük, hogy nyugodtabb fejlődési időszak következik, azonban 2022. volt talán az elmúlt három év legnehezebb esztendője, ami azonban nem telt el eredménytelenül – fogalmazott megkeresésünkre. Tóth Lajost az elmúlt év értékelésére kértük, valamint arra, hogy foglalja össze 2023. kihívásait, feladatait. Tizenkét hónappal ezelőtt azt fogalmazta meg a városvezetés, hogy az előző uniós ciklus pályázatait a következő egy esztendőben igyekeznek befejezni. Ezek között volt a „Leromlott városi területek rehabilitációja” elnevezésű konstrukció keretében az Újtelepi városrészen egy kilométernyi belterületi út és két szociális bérlakás felújítása, valamint egy közösségi ház kialakítása.  

Tóth Lajos polgármester 
Fotós: Molnár Péter

A városlakók közérzetét nem csak az infrastruktúrák állapota határozza meg – fontos mindenféle nehézség, napi problémák közepette a higgadt, nyugodt közállapotok fenntartása, a kulturálódás, a sportolás lehetőségeinek megteremtése, és ehhez a megfelelő körülmények biztosítása. A város életét a tavalyi évben is igen sok közéleti esemény színesítette, különféle programok sokasága egészítette ki mindennapjainkat, ez köszönhető a nagy számban és aktívan tevékenykedő civil közösségeknek is.

Püspökladány infrastruktúrájának korszerűsítése területén évtizedes elmaradásaink vannak, melyeket igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten folyamatosan pótolni. Ezen tudnak segíteni – mások mellett – a Belügyminisztérium által kiírt pályázatok. Legutóbb 40 millió forint támogatást nyertünk, és kötelező önerővel kiegészítve három útszakaszt újítottunk fel

– emelte ki Tóth Lajos. A beruházás során elkészült a Batthyány utca református templomhoz közeli szakaszának felújítása a hozzá tartozó parkolókkal együtt. Járda- és útfelújítást végeztek a Honvéd utcában az óvoda és bölcsőde előtti szakaszon és megújult a Vajda utca egy igen leromlott szakasza. Egy másik – szintén belügyminisztériumi – támogatásnak köszönhetően pedig a petritelepi Nyitnikék Óvoda korszerűsödött. Itt egyebek mellett hőszigetelték a külső homlokzatot, cserélték a nyílászárókat és korszerűsítették a fűtésrendszert is. – Örömmel töltött el, hogy egyik látogatásom alkalmával a gyerekek is kifejezték örömüket, hogy megújult, komfortosabb körülmények közé térhettek vissza a beruházás után – idézte fel a polgármester. A közmunkaprogramban előállított térkőből parkolókat alakítottak ki a város több pontján, valamint megtörtént a köztemető hatos parcellájának kialakítása, alapinfrastruktúrával való ellátása, peren kívüli egyezségből nyert forrásokból.  

Elkészült a Batthyány utca református templomhoz közeli szakaszának felújítása
Fotós: Molnár Péter

Bővítik a bölcsődei férőhelyeket

Többszöri eredménytelen közbeszerzés, a korábbi tervek újragondolása és áttervezése után, 2022-ben a két utolsó TOP-os projekt is a kivitelezés fázisába került. Folyamatban van a Kossuth utca kerékpárútjának kialakítása és a Honvéd utcai óvoda-bölcsőde épületegyüttes bővítése, felújítása. Tóth Lajos utóbbival kapcsolatban kiemelte: jelenleg 29 férőhellyel működik az intézmény, de mutatkozik igény a további helyekre. A beruházás eredményeként ez év végén már 48 gyermeket tudnak majd fogadni az intézményben. Ezeken túl a Vidékfejlesztési Programban 300 millió forintot nyertek külterületi utak fejlesztésére, illetve folyamatban van még a déli városrész és az újtelepi Gárdonyi Géza utca belvízelvezető rendszereinek a korszerűsítése. Ezek közbeszerzés előtt állnak, de az önkormányzat tervei szerint 2023-ban mindkettő befejeződhet.

– Ugyan nem önkormányzati beruházás, de befejezés előtt áll a régóta tervezett birkózócsarnok kivitelezése a sportcsarnokunk mellett. Évtizedek óta országos szinten is kiemelkedő a püspökladányi utánpótlásnevelés ebben a sportágban. A város a BMSK Zrt. beruházásában, utóbbi támogatásával és teljes menedzselése mellett egy kétszőnyeges, korszerű létesítménnyel bővül – emelte ki a polgármester. A tervezett járási tanuszodáról elmondta, a kormányzati beruházás tervei az ősszel elkészültek. Bízik abban, hogy a következőkben a Strand- és Gyógyfürdő előtti területen elindulhat a kivitelezése.

Célegyenesben a birkózócsarnok építése 
Fotós: Molnár Péter

Milliárd fölött a nyertes pályázatok

A jelenlegi uniós finanszírozási ciklusban is aktívan pályázik az önkormányzat. 2022-ben a TOP Plusz keretében három támogatási kérelmüket bírálták el pozitívan – összesen eddig 1 milliárd 374 millió forint keretösszeggel.

– Az Élhető települések konstrukció keretében az eddig megítélt 500 millió forintból megújulhat a központi lakótelep belső része, az Ördögárok és környezete. 600 millió forintból belterületi útjainkat fogjuk felújítani. Ez utóbbiak terveit korábban már elkészítettük, így elképzeléseink szerint ez évben elkezdődnek a kivitelezések – sorolta Tóth Lajos. A harmadik, egy 274 millió forintos ipari terület-fejlesztés. A városvezető kifejtette, ezen önkormányzati ciklus kiemelt feladata a helyi gazdaság és a város munkahelyteremtő képességének erősítése. Ennek szellemében a leendő M4-es autópálya és a 42. számú főút csomópontja közelében, a város délkeleti határában a közelmúltban városunk tulajdonába került területen építik meg a szükséges alapinfrastruktúrát. 

Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik Püspökladány ipari területei iránt, folyamatosan tárgyalunk potenciális befektetőkkel. Az M4 előrehaladása meghatározó számunkra, ezért örömteli, hogy a Kormány folytatja annak megépítését – tette hozzá.

– Az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt meghoztuk azokat a szükséges intézkedéseket, melyekkel kezelni tudjuk felmerülő kiadásainkat. A mostani időszakot „túl kell éljük”, de hosszú távon ezek a megoldások nem fenntarthatóak. Elkezdtünk azon dolgozni, hogyan tudjuk alternatív, megújuló megoldásokkal a fosszilis energiaforrásokat kiváltani – tért át az elmúlt hónapok legmeghatározóbb problémájára a városvezető. Elmondta, a város a többi térségbeli településhez hasonlóan kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik, ezt kihasználó megoldások bevezetésén dolgoznak. 

Az elsők között lenne a központi lakótelepünk több mint 750 lakását és egyéb intézményeket kiszolgáló fűtőmű földgáz alapú fűtésének kiváltása. Az előkészítő munkát megkezdtük, bízom benne, hogy idén lesz olyan konstrukció, amelynek segítségével előre tudunk lépni 

– mondta, majd hozzátette: reményeik szerint a közeljövőben pályázati lehetőség nyílik biogázüzem kialakítására, amelynek előkészítését szintén megkezdték.

– Az idei költségvetésünk a város biztonságos, stabil működését hivatott megteremteni, ezen gőzerővel dolgozunk. Ősszel elkészítettük a költségcsökkentő menedzsmenttervünket, mely alapján mintegy 250 millió forint kormányzati rezsitámogatást kapunk.  További erőfeszítések és költséghatékonysági intézkedéseink mellett ezen összeg rendkívül sokat segít a következő időszak nehézségeinek kezelésében – osztotta meg Tóth Lajos. Az idei év céljai között szerepel még a már folyamatban lévő beruházások folytatása, lezárása mellett új támogatási kérelmek benyújtása. Utóbbiak között szerepel egy több intézményt érintő energetikai pályázat, valamint a Petritelepen szociális célú és szolgálati bérlakások kialakítása. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában