Hősökre emlékezve

2023.01.26. 18:14

A doni katasztrófa évfordulójához igazították a menetszázad létszámát

A több mint százezer elesett katona lélekben megbékélhetett Hajdúhadházon.

A Hajdú Menetszázad parancsnoka tudatta, idén, a doni áttörés 80. évfordulójának emlékére a menetszázad létszámát is nyolcvan főhöz igazították

Forrás: Kiss Annamarie

Az emlékezés virágait helyezték el a Don-kanyarban vívott harcok és a II. világháború túlélői és áldozatainak tiszteletére Hajdúhadházon, a Bocskai téri világháborús emlékműnél csütörtökön délután.

A doni katasztrófa az egyik legsúlyosabb vereségként vonult be a magyar hadtörténelembe. A több mint kétszázezer fős 2. Magyar Hadsereg mintegy 125-130 ezer katonája és munkaszolgálatosa esett el, illetve került fogságba vagy fagyott meg a doni harcokban. 1943. január 12-én mínusz 35 fokos hidegben megindult a szovjet csapatok támadása, az előretolt magyar hadsereg a dermesztő fagyban a poklok poklát élte át

 – kezdte ünnepi beszédét Szőllős László alpolgármester.

Emlékeztetett rá, a Don folyó 208 kilométeres partszakaszát védő hadseregbe 30-40 éves tartalékosokat hívtak be, így joggal nevezhető az apák és férjek hadseregének.

– Ők nemcsak áldozatok voltak, hanem egyben hősök is: a kötelességteljesítés és a helytállás hősei. Életükben nem kaphatták meg az őket megillető tiszteletet, így nekünk, az utódoknak kell ezt megtennünk, és kegyelettel őrizni emléküket – fogalmazott  Szőllős László.

– A doni hősök 1942-ben megvívták a harcot, és 1943-ban elszenvedték azt a vereséget, amelyet a Szovjetúnió mért rájuk. Mindazok, akik Hajdúhadházról, mint katona településről elvezényelve idegen területen harcoltak, és idegen területen nyugszanak a mai napig, most lélekben kicsit hazatérhettek velünk – osztotta meg gondolatait Fekete András őrnagy. 

A Hajdú Menetszázad parancsnoka tudatta, idén, a doni áttörés 80. évfordulójának emlékére a menetszázad létszámát is nyolcvan főhöz igazították. Emellett egy korszakos ívet is igyekeztek húzni annak összetételében is:

– A menetszázadban a múltat képviselik a hagyományőrzők, a jelent az aktív állományú katonák, a jövőt pedig azok a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium azon diákjai és kadétjai, akik velünk gyalogolnak.  Az emlékezés mellett az a legfontosabb, hogy át tudjuk örökíteni fiataljaink számára a múlt gondolatait.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában