Az élhetőbb faluért

2022.12.02. 14:02

Végre új, önálló bölcsődeépülettel gyarapodott Hosszúpályi

Ma már minden olyan településen, ahol a foglalkoztatási szint eléri azt, hogy a szülők dolgozhatnak, igény mutatkozik a gyermekek bölcsődei, majd óvodai elhelyezésére.

Forrás: Molnár Péter

A település önkormányzata még 2019-ben nyert európai uniós támogatást a fejlesztésre, az óvoda mögött megépült, korszerű eszközökkel felszerelt intézmény előtt végül december 2-án, pénteken vágták el a nemzetiszín szalagot.

Az átadóünnepségre érkezőktől volt hangos pénteken délelőtt hosszúpályi legújabb intézménye, a jövőben viszont már a bölcsődés gyermekek zajongása tölti meg élettel ezeket a tereket.

Zara András szerint minden igényt kielégítő a település legújabb intézménye. A polgármester a köszöntőbeszédében kitért arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt áremelkedés megnehezítette az önkormányzat és a kivitelező feladatát, de a beruházást az elnyert csaknem bruttó 200 millió forintnyi támogatásból végül sikerült megvalósítani. A település első embere mérföldkőnek, és fontos lehetőségnek nevezte a fejlesztést.

– A gyermekeknek lehetőségük lesz itt minél hamarabb közösséget alkotni, a szülőknek lehetőségük lesz munkába állni, ugyanakkor lehetőség azoknak a munkavállalóknak is, akik itt fognak dolgozni – szólt az ünnepségen résztvevőkhöz. Egyúttal emlékeztetett a települést érintő fejlesztésekre, s elmondta, hogy a közelmúltban átadtak egy vásárcsarnokot, illetve 1500 négyzetméteren a művelődési ház tetőjét újították meg. Rámutatott: a jövőt illetően sincs megállás, hiszen folyamatban van külterület út fejlesztése is.

Igény mutatkozott az új intézményekre

Az átadóünnepségen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy 2019-ben a települések mintegy 3,1 milliárdos fejlesztési forrásra nyújtottak be igényt összességében. Rámutatott, hogy több településen igény mutatkozott a bölcsődefejlesztésekre is.

– Gyökeresen megváltozott a foglalkoztatási helyzet. Ma már minden olyan településen, ahol a foglalkoztatási szint eléri azt, hogy a szülők dolgozhatnak, igény mutatkozik a gyermekek bölcsődei, majd óvodai elhelyezésére – fogalmazott. Mint mondta, az elmúlt időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyébe összesen csaknem 800 új bölcsődei férőhely kialakítására érkezett támogatás.

A közgyűlés elnöke kitért arra is, hogy megyénket milyen módon érinti az Európai Unió támogatáspolitika.

– Országosan több mint 1000 milliárd forint értékű fejlesztési forrást döntöttek el a megyei önkormányzatok, mi Hajdú-Bihar megyében 55 milliárd forintnál járunk, és még lesz egy ötmilliárd forintos tételünk decemberben. A terveink szerint ezeket a pályázatokat – attól függetlenül, hogy az Európai Unió mikor fogja biztosítani a forrásokat – elkezdjük a jövő évben – mondta el. Hozzátette, a magyar kormány 2022-ben összesen 400 milliárd forintot biztosított a beruházások megvalósításához.

A hosszúpályi bölcsőde a helyi óvoda tagintézményeként működhet. Az épületben többek között két csoportszobát, vizesblokkot, melegítőkonyhát, öltözőket és irodákat alakítottak ki. Az intézményben összesen 24 gyermeket fogadhatnak.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában