Aktív pihenés

2022.12.01. 07:42

Útjára indult a Túrázz Hajdú-Biharban program

Hortobágy, Nádudvar és Nagyhegyes települések közös szándéknyilatkozat aláírásával vállalták, hogy a következő hónapokban más településekkel együttműködve keltik életre a Hortobágy Kincsei Zöldút kezdeményezést.

Forrás: megyei önkormányzat

E két örömteli hírrel zárult a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi partnerségben végzett munkája, mely 2018-ban indult „Hajdú-Bihar megye természeti és kulturális örökségének megőrzése és népszerűsítése zöldutak segítségével – OUR WAY” címmel. A megye zöldútfejlesztési lehetőségei által nyújtott turisztikai potenciált felismerve a Hortobágyi Leader Helyi Akciócsoport és a Zöldutak Módszertani Egyesület már 2015-ben mintaprogramot dolgozott ki – közölte a megyei önkormányzat.

Az általuk megvalósított „Hortobágyi Mintaprogram” értékes eredményeit alapul véve kezdődött meg az OUR WAY hazai partnerség munkája az érintettek, illetve a hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával. A megyei önkormányzat célkitűzése az volt, hogy a spanyol, bolgár, francia, lengyel, ír és belga jó gyakorlatok megismerésével megerősítve újraélessze a kezdeményezést, kiegészítve az Alföldi Kéktúra megyei szakaszának, összességében a természetben aktívan tölthető szabadidős tevékenységek és a megye értékeinek népszerűsítésével.

Jelen szándéknyilatkozat aláírását követően a Hortobágy Kincsei Zöldút további potenciális tagtelepüléseinek (Balmazújváros, Egyek, Folyás, Görbeháza, Polgár, Tiszacsege, Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos) és a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereinek bevonásával folytatódik a munka annak reményében, hogy 2023-ban hivatalosan is megalakulhat Hajdú-Bihar megye első zöldútja.

A megye aktív turisztikai lehetőségeinek másik jelentős eleme az Alföldi Kéktúra útvonala. A túra népszerűsítése, a túrázók számának növelése szintén jelentős mértékben erősíti a megye természeti és kulturális értékeinek megismerését, így a megyei szakaszt érintő „Túrázz Hajdú-Biharban” program elindítását is nagy várakozás kíséri. A programot a megyei önkormányzat honlapján hirdették meg, itt olvashatók a részvétel feltételei is.

Az együttműködés az Interreg Europe program és a magyar állam társfinanszírozásában valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában