Gyümölcsöző együttműködés

2022.12.06. 16:47

Új képzésekkel bővül a határon túli felsőoktatási együttműködés

Tizenhat évnyi közös munkát hosszabbított meg a Debreceni Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amelyből mindkét fél profitálhat.

Forrás: Czinege Melinda

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kedden délután a Debreceni Egyetem főépületének Rektori Tanácstermében.

Jávor András rektori főtanácsadó, a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Bizottság alelnöke felelevenítette a két intézmény 2007 óta fennálló partnerségét. Megemlítette a közös kiadványokat, konferenciákat, eseményeket. Mint mondta, a határon túli intézményeket tekintve a Sapientia egyetem megteremtette egy kiváló magánegyetem alapjait. Úgy véli, a kölcsönösségre alapozva az együttműködés mostani meghosszabbításából és az új képzések elindításából a Debreceni Egyetem is profitálhat a jövőben.

Régi vágy és stratégiai célkitűzés a kárpátaljai magyar felsőoktatás egysége, ami mára elmondható, hogy megvalósult. Ehhez kellett az intézmények akarata, és szükséges volt az a magyar kormányzati szakpolitika, mely a kovász szerepét betöltve garantálta az összefonódást

 –  fejtette ki Tonk Márton. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora az eddig elért eredményekkel kapcsolatban megemlítette, a Debreceni Egyetem kollégái segítették a környezettudományi szak és az agrárképzések megalapítását és a jogászképzés létrehozását. A rektort szerint erős és a két intézményt minden ízében átszövő emberi, szakmai kapcsolat tette indokolttá a szerződés megújítását.

– Debrecen és Kolozsvár földrajzi, felsőoktatási és kulturális értelemben sincs távol egymástól, és egymás rezdülésének érzékelése tekintetében pedig végképp közel állunk egymáshoz – mondta Tonk Márton.

A megállapodásról szóló szerződés elismerve a korábbi eredményeket igyekszik tovább lépni. Elsősorban oktatási, képzési, valamint a tudományos és a kutatási területen is bővíteni szeretnénk ezt az együttműködést

 – vetítette előre Pető Károly, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Kifejtette, az oktatás terén mesterképzésekre, kettős diplomákat adó képzésekre koncentrálnának a jövőben, emellett a doktorképzés területét is fontosnak tartják. Pető Károly elmondta, stratégiai terepen, így az állategészségügy, a biotechnológia és a genomika területén is szeretnének előre lépni.

– Az elmúlt időszakban közös tananyagfejlesztések is történtek. Ezekre is alapozva a gazdaság- és az agrártudományi, valamint a művészeti és sporttudományi képzések is nevesítve kerültek a megállapodásba – tudatta a rektorhelyettes. A kutatómunkákra kitérve elmondta, elsősorban a két egyetem eltérő ökológiai adottságaira alapozva a vízgazdálkodás és a fenntartható mezőgazdaság kérdéskörére koncentrálnának.

A két egyetem közötti megállapodás mellett a felek aláírtak egy konzorciumi együttműködésről szóló szerződést is. 

Erről Tonk Márton beszélt bővebben:

– Egyetemünk 21 évvel ezelőtti létrejötte óta a magyar kormány stratégiai partnere a Sapientia rendszer, mely két intézményt takar: a Sapientia Egyetemet és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet. Ehhez a kettősséghez társul 2022 elején a Kolozsvári székhelyű Protestáns Teológiai Intézet – vázolta fel. A rektor hozzátette, ebben a konzorciumban tanul az Erdélyben magyar nyelven tanuló fiatalok egyharmada, földrajzilag pedig egy egységes intézményhálózatot alkot.

Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja az együttműködés lehetséges hozadékáról beszélt.

A kuratórium azt vallja, hogy a Debreceni Egyetem vonzáskörzete a Tisza vízgyűjtő területét foglalja magában, amibe nyilvánvalóan bele tartozik a partiumi és az erdélyi rész is. A célunk azonban semmiképpen nem az, hogy elszipkázzuk az ottani szakembereket. Adni szeretnénk. Nagyon fontos nemzetpolitikai kérdés, hogy az erdélyi magyar fiatalok az anyanyelvükön tudjanak tanulni, és lehetőleg a saját szülőföldjükön tudják kamatoztatni a tudást

 – fogalmazott. Hozzáfűzte, ez nem egy egyoldalú együttműködés, hiszen a Sapientia egyetem magas szintű tudásával hozzájárulva fog törekedni az egyensúlyra.

Jávor András szerint a magyarság messze alulreprezentált a romániai értelmiségben a lakosság arányához viszonyítva. Az elölnek szerint ebbe mindenképp be kellett avatkozni, mivel stratégiai kérdés, hogy az Erdélyben élő diákok a saját lakókörnyezetükben találják meg a számításaikat.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában