Az év utolsó éjszakája

2022.12.31. 17:00

Se megváltás, se világvége, pedig buli volt a Piac utcán

Fellapoztuk az archívumot, és megnéztük, hogyan várták elődeink az új esztendőt. 

Három esztendeje a cívisváros főterén

Forrás: Napló-archív

Eltelt ismét egy esztendő, újra itt a szilveszter. Az év azon éjszakája, amely szinte mindenki számára jelentőséggel bír, hisz ilyenkor magunkban értékeljük az elmúlt tizenkét hónapot, és fogadalmakat teszünk a következőre, bízunk egy jobb, sikeresebb jövő évben. Sokan vagyunk olyanok is, akiknek egy-egy szép emléke fűződik az év utolsó éjszakájához. A Hajdú-bihari Napló 1944-es indulása óta – néhány alkalomtól eltekintve – beszámolt arról is, hogyan töltötték a debreceniek és a megyeiek a szilvesztert. Ezekből a tudósításokból szemezgettünk. 
Első állomásunk 1956 szilvesztere. Ma már jelentéktelen összeg, de 1957-ben elégedettséggel töltötte el az Aranybika vezetőségét, hogy szilveszter és újév napján összesen mintegy 80 ezer forintos forgalom volt Debrecen ikonikus vendéglátóhelyén. A Hajdú-bihari Napló január 3-i beszámolója szerint – az este 9 órai zárás ellenére – 1500 liter bort és 600 liter sört értékesítettek a két nap alatt, emellett további 200 üveg bort is eladtak. Az esti tombolán még egy kismalac is gazdára talált, de öt évvel később sem adták lejjebb a helyiek. – Szilveszter éjszakáján szinte nappali forgalom volt Debrecen utcáin. Trombitaharsogás, táskarádiók hangja, jókedvű emberek vidám éneklése töltötte meg az éjszakát – olvasható az 1962. január 3-i lapszámban. Este nyolc után valamennyi szórakozóhely megtelt, hajnalban nehezen lehetett taxit fogni, pedig a villamos is közlekedett egész éjjel, s mintegy háromezren vették igénybe. 

Sikeresen mutatkozott be az Aranybika bor 

Nem volt panasz az 1968-as év búcsúztatására sem: a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat zenés egységeiben debreceni és pesti művészek várták a szilveszterezőket. Az este érdekessége volt, hogy az Aranybika elnevezésű bor ekkor debütált. 

1968 szilveszterén több mint kétezer ember szórakozott az Aranybikában
Forrás: képkivágás a korabeli Naplóból

Bő egy évtizeddel később ismét az Aranybikában járunk: az 1982. január 4-i Napló tudósítása szerint a patinás szálloda új vendéglátóegysége, Debrecen új szórakozóhelye elnyerte a vendégek tetszését, ahol a magyar szilveszterezők mellett román és jugoszláv csoportok is köszöntötték az új évet. Még a Bartók termet is át kellett rendezni vendéghelyiséggé. 

Harminc éve köszöntött először újévet az Epona 

– Hajdú-Bihar szállodai nevezetességei közül először köszöntött újévet a hortobágyi Epona, melynek teljes kapacitással üzemelő részlegeiben, két éttermében mintegy 260-an tekintették meg az éjfél előtti zenés-táncos show-műsort és a Himnusz utáni folklór-összeállítást – olvasható az 1993. január 2-án megjelent Naplóban. A lap korabeli tudósítójának kérdésére a szálloda igazgatója elmondta: szolgáltatásaiknak egyszerre kell megjeleníteniük az európai színvonalat és a helyi hagyományokat. Vendégkörük összetétele is így kívánta: a felerészben belföldiek mellett osztrákok és németek töltötték a téli víkendet a magyar puszta akkori új idegenforgalmi létesítményében. 
Egy évvel később a Hódos Imre-sportcsarnokban a Magyar Szeretetszolgálat szépségkirálynő-választással egybekötött bálját tartották. A Kölcsey művelődési központban batyus bállal búcsúztatták az eltelt esztendőt, a fiatalok diszkózene, a korosabbak hagyományos zene mellett. Telt ház volt az Aranybika termeiben is. 

Először az utcán 

Az ezredforduló már önmagában is ikonikus pillanat (voltak, akik Jézus eljövetelét várták akkor), amely a debreceni szilveszterezésben szintén mérföldkővé vált: a 2000. január 3-án megjelent Napló ír arról, hogy ekkor teremtette meg először a debreceni önkormányzat annak a lehetőségét, hogy a városlakók és a turisták a Piac utcán rendezett koncerteken, programokon köszöntsék az új évet. 

Az éjfél sok ezer embert talált az utcán az ezredfordulón Debrecenben
Forrás: képkivágás a korabeli Naplóból

– Szántszándékkal az ünneplő tömegbe hajtott – hozta címlapján a megyei napilap 2005. január 3-án. A korabeli tudósítás szerint majdnem tragédiába fulladt az ünneplés szilveszter estéjén a Péterfia utca Kövér Egér elnevezésű sörözőjénél. Az éjféli Himnusz után az utcára tódultak a fiatalok, s ezt egy arra jár autós nem vette jó néven. Szóváltás alakult ki, a 23 éves sofőr elhajtott, de 100 méter után visszafordult, és lekapcsolt lámpával az ünneplők közé hajtott. 
Tíz évvel ezelőtt a Kossuth téren tartottak nagyszabású szilveszteri bulit. A színpadon többek között Kökény Attila és Tolvai Renáta is fellépett. Ez a szilveszter nem volt kiemelkedő – sajnos és egyben szerencsére is –, azonban az elbúcsúztatott év annál inkább: a Loki bajnoki arannyal, veretlenül zárta az idényt és írta be magát a hazai futballtörténelembe. 

BS 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában