Gólyahír

2022.12.11. 15:45

A legtöbb gyermek Folyáson született

Igaz, lakosságarányosan.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Folyásra került a „Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona” elismerő cím ebben az esztendőben Hajdú-Bihar megyében. Az Esély alapítvány által létrehozott elismerést mindig az a település kapja, amelyben lakosságarányosan a legtöbb gyermek születik. A díjat Folyás kapta, a 298 lakosú faluban hat csecsemő született az elmúlt évben.

A Hajdú-Bihar megye észak-nyugati részén, Polgár mellett lévő Folyás polgármestere, Magyar Sándor elmondta, egyre több a fiatal a faluban, ami leginkább annak köszönhető, hogy az iskoláit befejező generáció tagjai közül már sokan maradnak Folyáson. Ennek oka egyrészt a néhány kilométerre lévő autópálya adta kiváló közlekedési lehetőség, másrészt pedig a polgári és a tiszaújvárosi ipari park nyújtotta munkalehetőség. De – tette hozzá Magyar Sándor – helyben is mind többen kezdenek vállalkozásba.

A település önkormányzata különböző kedvezményekkel igyekszik segíteni a fiataljai helyben maradását. Minden újszülött után a család kap egyszeri 50 ezer forint kelengyepénzt, míg az ifjú házasok közös életkezdéséhez is ekkora összeggel járul hozzá az önkormányzat. Tapasztalható, hogy az utóbbi három évben bátrabban vállalnak gyermeket a fiatalok, és ez leginkább a kormány családpolitikájának köszönhető – vélekedett a faluvezető, aki hozzáfűzte, hogy Folyáson évek óta nincs tartósan eladó lakás, amit értékesítésre hirdetnek, napok alatt új gazdára talál.

CH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában