Az egészség a legfontosabb!

2022.12.19. 11:37

Ingyenes mozgásterápiát biztosítanak a debreceni gyerekeknek

A TSMT torna közben olyan gyakorlatokat alkalmaznak, melyek a gyermekek idegrendszerére vannak hatással.

Forrás: Czinege Melinda

Szenzomotoros (TSMT) szemléletű egyéni fejlesztőtorna indul célzott terápiával gyerekek számára a Daefi-nél – jelentette be hétfőn délelőtt Széles Diána alpolgármester a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben. Hozzátéve, az UNICEF-fel való együttműködés keretében zajló fejlesztőprogramra nagy szükség van. – Napjainkban azt látjuk, sajnos népbetegséggé vált az, hogy keveset mozognak a gyerekek. Nem hiába hirdettük meg korábban a Mozdulj, Debrecen! programot, hiszen azt szerettük volna elérni, hogy minden célcsoport számára legyen hozzáférhető, ingyenes mozgásterápia, ugyanis az egészség a legfontosabb – fogalmazott. Kiemelte, generációs probléma, hogy keveset mozognak a gyerekek, erre a koronavírus-járvány időszaka pedig csak rátett egy lapáttal: sokat voltak bezárva, hosszú ideig óvodába, iskolába sem járhattak. – Állandó debreceni lakcímmel rendelkező lakosok vehetik igénybe a támogatást, ami egyéni, személyre szabott terápiát biztosít – hangsúlyozta Széles Diána.

Forrás: Czinege Melinda

Tele-Hári Brigitta, a program vezetője úgy fogalmazott: az idegrendszeri éretlenség ma már sajnos népbetegséggé vált. A tünetek elég széles spektrumon jelentkezhetnek: érinthetik az okosságbeli funkciókat, mozgászavart okozhatnak, valamint pszichés és szociális zavarokat generálhatnak. Kiemelte, mivel ilyen széles skálán mozog a tünet, ezért célzott, egyéni vizsgálatokat fognak a gyerekeknek biztosítani. – Ha javítjuk a kognitív funkciókat, akkor a jövőben a munkaerőpiacon stabilabban el fognak tudni helyezkedni és stabilabb szociális integrációt is fogunk ezáltal adni a kezükbe – emelte ki Tele-Héri Brigitta.

– A mozgásszegény világban plusz segítségre van szükség, és ami itt a legfontosabb: Debrecen a támogatást megadja azoknak a szülőknek és gyerekeiknek, akik igényt tartanak rá – jegyezte meg Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója. Hozzátéve: január 15-ig lehet még jelentkezni. A terápiára 2 hónapos kortól egészen 8 éves korig várják a gyerekeket.

Eddig 60 főt válogattak be, de folyamatosan jelentkezhetnek a következő e-mail címen: [email protected]

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában