Kettős jubileum

2022.12.15. 16:46

Főhajtás a debreceni reformátornak, Melius Juhász Péternek

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

A Melius Juhász Péter Emléknapok keretében a reformátor születésének 490., halálának 450. évfordulója alkalmából rendeztek emlékülést a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke kiemelte, hogy ebben az évben kettős jubileum emlékeztet minket a Tiszántúl és Debrecen reformátorára. – Méltó, hogy tudományos emléküléssel és életművének áttekintésével emlékezzünk a 16. század fontos szülöttére. Melius Juhász Péter 1558-ban érkezett Debrecenbe. Tudatos gyülekezetépítő munkájával átgondolt biblikus elképzelése volt mindarról, hogy a reformált egyháznak hogyan kellene megszerveződnie, s mi lenne a feladata. Minden gyülekezetet a saját lábára akart állítani, szükség esetén a lelki irányításban önellátóvá akart tenni. E célból rendelkezésre bocsátotta a legszükségesebb eszközöket is. A szeme előtt olyan típusú gyülekezet lebegett, amely nem annyira külső szervezési eszközök, hanem inkább a személyesen és közösen értelmezett isteni ige útján és kötelékében tevékenykedik – mondta.

Fekete Károly Püspök (balról) és Baráth Béla rektor a csütörtöki emlékkonferencián
Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

Hangsúlyozta továbbá, hogy a reformátor a hazai szentháromság-tagadók elleni harc talán legkiemelkedőbb vezéregyénisége volt. Ő nem egy tan győzelméért, hanem az egyház és a szentháromsághoz kötött életért, valamint a kereszténység megőrzéséért tette fel az életét.

– 1872. december 15-én a debreceni teológiai hallgatók hittanszaki önképző társulata Melius halálának 300. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseket. Erre az eseményre a hazai teológiai főiskolák képviselőit hívták meg, és a debreceni teológusok a város iskoláiban tartottak előadást a reformátorról – idézte fel köszöntőjében dr. Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

A tanácskozás résztvevőinek egy csoportja a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében
Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

Könyv Meliusról

Melius Juhász Péter: Hitviták és könyörgések című kötetét kerekasztal-beszélgetés formájában mutatták be. Dr. Oláh Róbert, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának főmunkatársa elmondta, hogy a könyv megjelenését több éves nemzetközi kutató és előkészítő munka előzte meg. A kötetben négy olyan ritka, Melius által írt mű található, amelyek ma már nehezen vagy csak töredékükben fellelhetők. Az első munka a katolikus tanításokat vitatja, cáfolja. A második Melius az evangélikusoknak készült válasza, a harmadik és a negyedig pedig két antitrinitárius ellenes írás – fejtette ki a szakember.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában