Ünnep

2022.12.18. 20:49

Fellobbant a békesség lángja Debrecen adventi koszorúján

Palánki Ferenc: Isten jónak teremtett minket, jónak akar látni és azt akarja, hogy egymást jónak lássuk.

Forrás: Molnár Péter

Mint az égi hírnök a pásztorokat 2022 évvel ezelőtt Betlehem felé, mint a világító csillag az ünneplőket Debrecenben a Régi Városházától a Nagytemplomba tartva, úgy vezérelte az istenházában szólók vagy éneklők hangját a szeretet aranyvasárnap. Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő felolvasása fogadta a beözönlőket a negyedik adventi gyertyagyújtáson. Puskás István alpolgármester azt mondta, emberi gyarlóságainkban, kicsinyességeinkben, végességünkben, a bennünk lakó sokszor gonosz erőkben az egyedüli érdemi megoldást a szeretet tudja nyújtani. Ezt az értéket 2022 éve valljuk magunkénak. Az emberiség történetének legfontosabb születésnapjára készülünk – fogalmazott, és arra kérte a jelenlévőket, hogy a következő napokban, amikor feszített tempót igényel és akár stresszt okoz a készülődés, álljanak meg, fújják ki magukat és idézzék fel, mire készülünk valójában. A szeretet ünnepére.

Forrás: Molnár Péter

– Az ajándékvásárlás a készülődés része, de kérdés, hogy ezektől lesz-e igazi a karácsony? A karácsonyt nem mi teremtjük, hanem ajándékba kaptuk Istentől mindannyian. Mert Ő meg tudja adni az igazi ünnepet, ezzel együtt mindent, amire szükségünk van, köztük a békességet is – fűzte tovább Oláh István, a Debreceni Református Nagytemplom elnök-lelkipásztora a korábbi felvetéseket. – Engedjük be az Urat az életünkbe azért, hogy békességünk legyen Istennel, önmagunkkal és egymással – kérte az utolsó adventi vasárnapon összegyűlteket.

Festett történelmi pillanatok

Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök egy képmeditációval készült, Giotto di Bondone egy freskórészletét láthattuk a kivetítőn, melyen Máriát láthattuk, amikor Gábriel arkangyal megszólította az örömhírrel. – Mária tulajdonképpen az Istennel találkozik, sőt saját magával. Azzal az önmagával, ahogyan őt Isten látja: kegyelemmel teljesnek. A mi életünkben is nagyon fontos tudatosítani, hogy Isten minket jónak teremtett, jónak akar látni és azt akarja, hogy egymást jónak lássuk – hívta fel a figyelmet. Elhangzott, érdemes példát vennünk Máriáról a tekintetben is, hogy ő mert kérdezni. Imádságaink, töprengéseink alkalmával mi is kérdezhetünk Istentől, nem kell mindent elsőre megértenünk. Jézus szülőanyja kap választ a kérdésére, hogyan történhet mindez, majd kimondja az igent. Nem arra, hogy képes lesz Isten fiának anyjává válni, hanem arra, hogy Istennek semmi sem lehetetlen. Ahhoz, hogy rajtunk keresztül is valami csodálatos megvalósuljon itt, a földön, amit személyes és közösségi üdvösségtörténetnek nevezünk, ahhoz az kell, hogy lássuk magunkat úgy, ahogyan Isten akar minket, és mondjuk ki az igent arra, ami rajtunk múlik – biztatott.

Dr. Szarka Gergely, a Debreceni Görögkatolikus Főszékesegyház parókusa szintén képekről mesélve igyekezett átadni gondolatait a jelenlévőknek. A bizánci mozaik azt a pillanatot rögzíti, amikor Mária megtudja, hogy gyermeket vár és azt is, hogy a kicsit korábban születő Keresztelő Szent János anyja, Erzsébet hat hónapos terhes. Mária elindul egyedül száz kilométeres útra azért, hogy segítsen neki. Ebből a tettből mutatkozik meg, mi is igazán a szeretet: elmenni azért, hogy másnak jót tegyek, más szóval, a másik üdvösségéért tevékenykedem – fogalmazott.

A jelenlévők Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének orgonajátékát is élvezhették.

 

Zenélve szolgáltak

Az alkalmon hét debreceni kórus – a Csokonai Színház kórusa, a Dalárda Római Katolikus Kórus, a Debreceni Kollégiumi Kántus, a Debreceni Református Nagytemplom Kórusa, a Kicsinyek Kórusa, a Sol Oriens Kórus és a Szivárvány Görögkatolikus Gyermekkar – szolgált, illetve a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató győztesei, Lugosi Dániel Ali (klarinét), Bácsy Schwartz Zoltán (hegedű), Abouzahra Amira (brácsa, hegedű), Abouzahra Mariam (hegedű), Emődy Nóra (zongora).

Az egyesített kórust Ács János Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett karmester vezényelte. Emelkedett pillanata volt az estének, amikor mindannyian együtt énekeltek. Így engedték útnak a Jézus születését várókat.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában