Irány a Hold?

2022.12.01. 15:41

Farkas Bertalan űrhajós is felszólalt a debreceni növénynemesítési napon

Prof. Farkas Bertalan (balról), prof. dr. Veres Szilvia és prof. dr. Fári Miklós a csütörtöki tanácskozáson

Forrás: Molnár Péter

A DAB Székházban megrendezett növénynemesítési emléknapon és konferencián nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, továbbá a versenyképes agrobizniszt kiszolgáló hazai növénybiotechnológia, kertészeti- és szántóföldi növénynemesítés, valamint a vetőmagtermesztés, kutatás-fejlesztés és oktatás mai helyzetének összefoglaló bemutatása, előadások és kerekasztal-beszélgetés formájában.

A rendezvényen ünnepelték az 1822-ben, óvári és szentmiklósi Pongrácz Miklós által írt, első magyar növénynemesítési könyv 200 éves évfordulóját. A korszakos jelentőségű, gyakorlati növénynemesítési mű az akkori hagyományoknak megfelelően német nyelven íródott, magyar nyelvű fordítását 2022 nyarán fejezte be Tóth Csaba. A konferencián Pongrácz Miklós korát előadások formájában mutatták be, mind hazai, mind nemzetközi kitekintésben. Ismertették többek között a 19. század elején születő biológia és örökléstan korabeli viszonyait tudományos, kultúr- és politikatörténeti perspektívába ágyazva.

A tanácskozás résztvevőinek egy csoportja
Forrás: Molnár Péter

Prof. Pauk János, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke a rendezvény megnyitóján a tudománytörténet fontosságát hangsúlyozta, majd prof. Kovács Béla, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar általános dékánhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy idén ünnepeljük a Magyar Növényörökléstani és Növénynemesítéstani Kutatóintézet alapításának 80. évfordulóját is.

Prof. Farkas Bertalan űrhajós, a Lomonoszov Egyetem professzora 42 évvel ezelőtt járt az űrben. Köszöntőjében a világűr és az agrárium közötti kapcsolatot emelte ki. – A kutatók jelenleg is dolgoznak azon, hogyan lehet a Hold felszínén zöldséget termeszteni, valamint az űrhajósok számára olyan élelmiszereket előállítani, amikben a magyar kutatók munkájának eredményei is benne vannak – fűzte hozzá.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában