Újabb kilométerek

2022.12.04. 16:49

Egy mozgássérült ebesi kisfiúval futottak és kerékpároztak a fogyatékos emberek világnapja alkalmából

A nyolcéves Peha Marci harmadjára részesült a mozgás örömében egy futókocsi és egy lelkes támogató csapat segítségével, akik a kisfiú lakhelyének közelében sportoltak vasárnap – fontos üzenetet közvetítve.

Amint megírtuk, Marci – aki a debreceni Immánuel Otthon és Iskola tanulója – először a cívisváros repülőterén rendezett Wizz Air Airport Run elnevezésű eseményen állt rajthoz egy futókocsi és az intézmény munkatársa, Kovácsné Cseke Judit segítségével. Nem sokkal később pedig egy újabb kihívás várt a párosra: egy hónappal a debütálás után a Fuss, fotózz, mosolyogj! elnevezésű jótékonysági futórendezvényen is indultak, ahol a gyermektávot teljesítették. A páros a versenypályákon való jelenlétével hozzájárult a mozgássérültek társadalmi integrációjához, hiszen a fiú – csakúgy, mint az ép sportolók – teljesítette a futamokat, inspirálóan hatva a többi futóra és a szurkolókra.

Az idei évben még egyszer rajthoz állt Marci, méghozzá egy különleges eseményen,

a Fuss Neki futófesztivál elnevezésű, úgynevezett virtuális futás ötkilométeres távját teljesítette december 4-én.

Egy ilyen megméretés nem a klasszikus versenykörülmények között történik, hanem a résztvevők egy megadott időszakban bárhol, bármikor lefuthatják a bevállalt távot, de ugyanúgy rajtszámot viselnek és befutóérmet kapnak, mint a tömegrendezvényeken. Ez a fajta kihívás különösen a koronavírus-járvány kitörése óta, a versenyeket érintő korlátozások miatt lett népszerű.

Marci és Judit ezúttal is futókocsi használatával teljesítették a távot, a kisfiú édesanyja és bátyja, Peha László; valamint Judit fia, Kovács Sámuel pedig kerékpáron kísérte őket az Ebes és Hajdúszoboszló közti kerékpárúton.

Az elszánt csapat végig jó hangulatban sportolt, a szép időjárás is erőt adott nekik a nemes cél mellett, ami ezúttal is a fogyatékos személyekkel kapcsolatok negatív, téves előítéletek és sztereotípiák lerombolása volt – a szombati világnaphoz is kapcsolódóan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában