Bátrak Ligája

2022.12.01. 11:23

Dr. László Vilmos Csongor: „Büszkeség és érdem a Bátrak Ligájában szerepelni”

A berettyóújfalui Diószegi nyerte a honvédelmi vetélkedő karcagi állomását.

A diószegis fiúk az egyik állomáson | Forrás: Diószegi-archív

A Bátrak Ligája a honvédelmi neveléshez kötődő szellemi és fizikai aktivitást igénylő iskolai vetélkedősorozat, amelynek célja a fiatalok Honvédelmi Sportszövetséghez fűződő aktív kötődésének kialakításán túl a hazafias nevelés is. A rendezvény mottója: „Bátorság, kitartás, győzelem!”

A sorozat legutóbbi állomása Karcagon volt, és a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai nyerték meg a vetélkedőt. Ezen alkalomból a HAON megkereste az intézményt, amely részéről Dr. László Vilmos Csongor igazgató beszélt portálunknak.

– Iskolánk pedagógusai igyekeznek minél több tartalmas élményt nyújtani tanulóinknak, ennek érdekében a kollégákkal közösen megpróbáljuk felkutatni azokat a lehetőségeket, ahol a tanuláson kívül is megmérettethetik magukat a gyerekek; megízlelhetik a versenyzés örömét, a csapatban való tevékenység felemelő érzését

– fogalmazott.

A Honvédelmi Sportszövetség által elindított Bátrak Ligája rendezvénysorozatán a Diószegi már évek óta képviselteti magát, a pandémia idején online fordulón is szerepeltek. – A verseny egy pozitív kezdeményezés a szövetség részéről, mely során betekintést nyerhetnek a gyerekek a honvédség életébe, tevékenységébe, s mindezt játékos formában. A szervezés kiváló, a feladatok látványosak, mozgásra motiválók. Izgalmas katonai gyakorlatokat kellett tanulóinknak egymást segítve, bátorítva megoldaniuk, eközben elméleti és logikai kihívások is vártak a fiatalokra. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy csapatként küzdjenek együtt. – mondta az igazgató.

Erdélyi Petra feladat közben | Forrás: Diószegi-archív

Dr. László Vilmos Csongorék Igyekeztek olyan diákokat vinni a vetélkedőre, akik még nem voltak ilyen jellegű versenyen, de ügyességükkel, tanulmányi munkájukkal kiérdemelték a részvételt.

 

– Úgy vélem, egy ilyen megmérettetésen szerepelni büszkeség és érdem.

 

Nemcsak a gyerekek számára volt csapatépítő a verseny, hiszen a részt vevő iskolák pedagógusainak is alkalmat adott beszélgetésre, tapasztalatcserére – jegyezte meg. Hozzátette, felemelő érzés volt iskolájuk egykori tanulóját látni a kadétok között.

Ahogy már említettük, a berettyóújfalui intézmény diákjai nemcsak szerepeltek a karcagi Bátrak Ligáján, hanem nagyszerű teljesítménnyel meg is nyerték azt. – Nagy öröm számunkra, hogy diákjaink ezen a rangos versenyen első helyezést értek el. Hálásak vagyunk a szövetségnek a szervezésért, gyerekeknek átadott ajándékcsomagokért, az értékes sportszerutalványért, melyből gazdagíthatjuk iskolánk sportszerkészletét. Bízunk abban, hogy ezek az eszközök a többiek számára is inspiráló erővel bírnak majd a mozgásra, sportolásra – mondta az igazgató.

A Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola győztes csapata | Forrás: Diószegi-archív

Dr. László Vilmos Csongor hangsúlyozta, hogy a motivációt igyekszenek erősíteni, amikor beneveznek egy-egy versenyre. Bíznak benne, hogy az a küzdeni akarás és tudás, amit a versenyző gyerekek tanúsítottak, „ragadós”, és egyre több tanulót sarkall mozgásra, egészséges életmódra, csapatban való gondolkodásra.

– A győzelemig vezető út örömforrás, maga a győzelem pedig egy fantasztikus megkoronázása az eseménynek. Hálásak vagyunk, hogy itt mindkettőnek részesei lehettünk, s ha ez a példa ösztönzőleg hat a társakra is, az jelzi, hogy jó úton haladunk

– zárta Bátrak Ligájával kapcsolatos gondolatait az igazgató.

Bakos Attila

A győztes csapat összeállítása

Bacsa Bence, Erdélyi Petra, Hudák Botond, Karácson Zsombor, Kovács Levente, Mácsi Ottó, Matkó Dóra, Rédai Milán
Felkészítő tanár: Pálfi Edit

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában