Debreceni Egyetem

2022.12.09. 15:23

Az ország negyedik legjobb kara lett a debreceni ÁOK

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara az ország negyedik legjobb kara a HVG Diploma 2023-as felsőoktatási rangsora szerint. A listát 121 egyetemi kar oktatói és hallgatói kiválóságát vizsgálva állították össze. Az ÁOK az oktatói kiválóságban az orvosképző egyetemek közül a legjobb eredményt érte el.

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) az ország negyedik és egyben a Debreceni Egyetem legjobb kara a hazai egyetemek 121 karát összesítő rangsorban. Az ÁOK oktatói kiválóságban a hatodik helyen áll az országos összesített kari rangsorban. A kiemelkedő eredmény annak köszönhető, hogy az ÁOK tudományos fokozattal rendelkező oktatóinak aránya meghaladja a 86 százalékot. Ez a négy hazai orvosképző egyetemet tekintve a legjobb eredménynek számít – olvasható a hirek.unideb.hu-n.  

- Az oktatói kiválóságban elért kimagasló eredmény a Debreceni Egyetem hosszú távú, következetes szakmapolitikai tevékenységének is köszönhető. Az Általános Orvostudományi Kar pedig saját forrásból évente több száz millió forintos támogatással ismeri el oktatói, kutatói eredményes tudományos munkáját. Többek között ez is hozzájárul ahhoz, hogy olyan környezetet tudunk biztosítani a tudományos munkához, amely ösztönzi a kutatásokat, a nemzetközi publikációk megjelentetését, a tudományos címek megszerzését – emelte ki Mátyus László, a DE ÁOK dékánja.  

A hallgatói kiválóságban a 20. helyen áll az ÁOK, a tavalyi 28. helyről előrelépve. A lista elkészítésénél az első helyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, illetve és a jelentkezők középiskolai versenyeken elért eredményeit vették figyelembe. 

Az első helyes jelentkezések száma nálunk a legmagasabb a vidéki orvosképző egyetemek közül. A nyelvvizsgával rendelkező felvett hallgatóink aránya is kiemelkedően magas, megközelíti a 88 százalékot. Ez az eredmény a felvevő területünkön lévő középiskolák kiváló felkészítő munkáját dicséri

– hangsúlyozta a professzor. 

Az ÁOK eredménye minden területen jelentősen javult az előző évi listákhoz képest. A kar a 2022-es rangsorban még a 12. helyen állt az összesített kari rangsorban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában