Párthírek

2022.12.09. 12:42

A debreceniek ivóvizet félti az LMP – frissítve

A kínai akkumulátorgyár Debrecenbe települése kapcsán tartott sajtótájékoztatót az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke a Fórum előtt.

Jármi Péter elmondta, a beruházás helyszínéül szolgáló Déli Ipari Park napi vízigénye mintegy 40 ezer köbméter, ami megegyezik a város teljes vízfelhasználásával, ezért a helyi vízműnek két debrecennyi vizet kell a jövőben kitermelni. Felidézte, Papp László polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy a nyolcvanas években 80-100 ezer köbméter teljesítésére is képes volt. Az LMP-s politikus úgy véli a csökkenő talajvíz és aszály miatt ez nem megnyugtató adat. Úgy fogalmazott, a gyár hosszú távon a debreceniektől veszi el az egészséges ivóvizet. A párt jövő évben népszavazási kérelmet nyújt be a gyár telepítése kapcsán. 

Frissítés: a sajtótájékoztatón elhangzottakra közleményben reagált a debreceni Fidesz-KDNP-frakció.

„Amit az LMP szüntelenül próbál beállítani, az egyáltalán nem igaz, hemzseg a valótlanságtól. Debrecennek megfelelő mennyiségű víz áll rendelkezésére mind a gazdaságfejlesztési, mind a városfejlesztési programjaihoz egyaránt. A Civaqua-program megvalósításával ez a helyzet még tovább javul, hiszen a program első ütemének kapacitása 72.000 liter/perc vízhozamot biztosít Debrecennek” – áll a közleményben.

„Azt javasoljuk az LMP számára, hogy tartsák meg jó tanácsaikat a budapestiek számára” – tették hozzá.

Mint írták, „az LMP külföldi munkavállalókkal riogatja a debrecenieket, ezt mondták a BMW-gyár fejlesztése kapcsán is, tehát a forgatókönyv ugyanaz. Tele van Debrecen és Magyarország is BMW-s álláshirdetésekkel, amelyekből jól látható, hogy akkor is feleslegesen, alap nélkül rémisztgették az embereket, és most is ugyanezt teszik, tehát semmilyen alapjuk nincs arra, hogy ezt az állítást megfogalmazzák.”

„Ebben a helyzetben, amikor a világ a recesszió irányába halad különösen fontosnak tartjuk, hogy új munkahelyek és erősödő gazdaság jellemzi Debrecen életét” – írták végezetül.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában