Orvostudomány

2022.11.23. 17:55

Zsuga Judit: a korai felismerés nagyban segít az inzulinrezisztencia kezelésében

Számot adtak egy 2019-ben indult kutatásról a Debreceni Egyetemen.

Az inzulinrezisztencia számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, a Debreceni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a kórkép korai felismerésével miként előzhetők meg a súlyosabb szövődmények – olvasható az Unideb.hu-n. A cikkben 

A cikk szerint Magyarországon az egyik legjelentősebb társadalmi-gazdasági kihívás a munkaképes korú lakosság romló egészségi állapota. Az inzulinrezisztencia (IR) több jelentős krónikus, nem fertőző betegség (szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek) okozója. Ezen a területen a Debreceni Egyetemen évtizedek óta jelentős kutatások zajlanak, és kiemelkedő az intézmény népbetegségek megelőzésére irányuló kutatási profilja is.

A Tématerületi Kiválósági Program keretében Zsuga Judit professzor vezetésével öt kutatócsoport foglalkozott az inzulinrezisztenciára irányuló vizsgálatokkal egy 2019-ben kezdődött projektben. – A cukorbetegség mellett sok krónikus, nem fertőző betegség is az inzulinrezisztencia talaján alakul ki, súlyosbítja az alap kórképeket, például a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, de számos egyéb megbetegedéssel, így gyomor- és bélrendszeri betegségekkel, mentális zavarok kialakulásával is találtunk összefüggéseket. Ha időben felismerjük az inzulinrezisztenciát, kezelésével meg tudjuk előzni a komolyabb, súlyosabb, több szervrendszerre kiterjedő kórképek kialakulását vagy lassítani tudjuk a folyamatot. Alapvető fontosságú, hogy arról is tájékozódjunk, ez a probléma mennyire gyakori Magyarországon, ezért kidolgoztunk egy inzulinrezisztencia regisztert, amely megalapozhatja a gyógyszer- és étrendkiegészítők fejlesztését a jövőben – sorolta az egyetemi tanára. 

További részletek az egyetemi oldalon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában