Kóstolót vitt

2022.11.21. 13:51

Szőlős béles melengette a kihűlt szíveket Létavértesen

A 71 éves Gyarmati Mihályné Erzsike néni gondolt egyet, süteményt sütött és körbe kínálta a finomságot a városban.

Erzsike néni (jobb szélen) az Irinyi testvérek szobránál Nagyváradon

Forrás: Városháza/Kővári Krisztián

Szép emlékű ifjú koromban az embereknek mindig volt idejük egymásra. Rengeteg munka akadt a ház körül, mert nem voltak gépek, sok mindent megtermeltek, előállítottak, amit ma a boltból vásárolnak meg. Faluhelyen, ha az ismerősök összefutottak az utcán, akkor nemcsak köszöntek egymásnak, de őszinte érdeklődéssel kérdeztek és válaszoltak. Télen szokás volt a családok összejárása, a rokonság, a jó szomszédok gyermek születésekor komatálat vittek, ünnepek és disznótorok alkalmával kóstolót és süteményt küldtek egymásnak. A valódi közösségeket a társadalmi mobilizáció lassan a tegnapok halványuló emlékévé teszi, így ezt a hagyományt is.

A mindennapjainkat kísérő rossz hírek mellett szívet melengető jó érzéssel töltött el, hogy a 71 éves Gyarmati Mihályné Erzsike néni, aki a létavértesi Irinyi Nyugdíjas klub egyik oszlopos tagja, a városi rendezvények állandó segítő résztvevője, idős kora és szűkös anyagi helyzete ellenére, csupa jó szándéktól vezérelve, a minap készített egy nagy tepsi finom szőlős bélest, aztán kerékpárra ült és kóstolót vitt süteményéből a kormányhivatalba, a családsegítő szolgálatba, és még további intézményekbe az ott dolgozóknak. Erzsike néni négy fiúgyermek édesanyja. Segédmunkásként dolgozott Debrecenben a konzervgyárban, majd a hűtőházban. Sokat járt napszámba is, és szerették a tisztességesen munkáját. A városban nagyon sokan ismerik, mindenkihez van pár kedves szava. Erzsike néni gesztusa a régi szép időket és József Attila verssorát juttatta eszembe: „Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, hogy melegednének az emberek...”. Mert bizony nemcsak időjárás változik, de az emberek is kezdenek elhidegülni egymástól. 

Turóczi Barnabás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában