Korszerűsítés

2022.11.20. 14:53

Nem csak áldásért érdemes ezentúl betérni a Verestemplomba

Magyarország legdíszesebb református lelki hajléka látványos turisztikai fejlesztéssel gyarapodott.

Forrás: Kiss Annamarie

A külső és belső felújítás mellett modern világítástechnikával és digitális információs pultokkal tették vonzóbbá a látogatók számára a közelmúltban a Verestemplomot. A hat tiszántúli templomot érintő, összesen csaknem másfél milliárd forintos fejlesztés részleteiről a vasárnap délelőtti istentisztelet után számoltak be az egyházkerület képviselői.

A cselekvő akarat első lépései Debrecen egykori főbírájának feleségéhez, Veresmarthy Zsuzsannához kötődnek, akinek óhaja szerint a templom az 1880-as években megépülhetett.

A korszerűsítési munkálatok befejeztével ezentúl megújult külsővel és különleges, egyedi tárlatvezetéssel vár mindenkit a Verestemplom, melyben – annak ellenére, hogy a város szívében helyezkedik el, – sokan nem jártak még a debreceniek közül.

A fejlesztéssel a mai kor elvárásainak megfelelő attraktív és interaktív kiállításokkal várják a Verestemplomban is a látogatókat, akik megismerhetik azt a különleges egyházi kulturális örökséget, amely igen jelentős eszmei, történelmi, egyházművészeti, valamint muzeális értéket képvisel.

Megelevenedő történelem

Kossuth utcai református lelki hajlék egyedülálló a református templomok között. Petz Samu műegyetemi tanár élete legsikerültebb alkotásának tekintette a neoromán és neogótikus stílusjegyeket mutató Verestemplomot. Az épület azért is különleges látnivaló, mert a magyarországi református templomok között egyedülállóan belül színpompás, a belterét a magyar art deco egyik legtehetségesebb alakjának, Haranghy Jenő festőművésznek seccói díszítik. A biblikus szimbólumokat megjelenítő festmények Csikesz Sándor teológiai professzor elképzelése nyomán készültek. Különleges élményt jelent a látogatónak az az új a fény- és hangjáték, amiben maguk a templom lelkészei mutatják be a bibliai szimbólumokat ábrázoló secco-sorozatot.

A templombelső ékei között megcsodálható a gyönyörűen faragott szószék és Mózes-szék, melyek Thék Endre munkáját dicsérik.

A látványosságok mellé látogatóbarát nyitvatartás is társult, melynek részleteiről az egyházkerület honlapján lehet tájékozódni. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában