Krízisidőszak

2022.11.16. 20:00

Minden eddiginél többen látták be Debrecenben is, hogy nem lehet az utcán élni

Az utcai szolgálat munkatársai és a bajba jutott emberek között kialakult bizalmi kapcsolat tette és teszi lehetővé, hogy jó döntést hozzanak.

A Refomix szálláshelyeinek villany- és gázellátása december 31-ig a korábban lekötött áron biztosított

Forrás: Illusztráció, Napló-archív

November 1-től megkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban. A szakemberek mindent megtesznek a bajba jutottakért, ehhez azonban ők maguk is kellenek – tudatta a Haon érdeklődésére a szervezet szakmai vezetője, Tóth Tünde.

Több hely, több esély

Hivatalosan január 1-jétől vehetik birtokba a bajba jutottak azt a 10 személy részére kialakított épületrészt, amit a Dobozi utcai menedékhelyen egy egykori szerelőaknás helyiségből valósítottak meg. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az utcai szolgálat kitartó munkájának köszönhetően egyre több hajlék nélküli embert sikerül belátásra bírniuk, és valamelyik szálláshelyen elhelyezniük, közülük egyre több embernek romlik le drasztikusan az egészségügyi állapota.

Kitért arra is, hogy a 24 órás egészségügyi centrum az orvosi vizsgálatok, valamint az ápoltak és a lábadozók ellátása miatt teljes kapacitással működik, mivel minden eddiginél többen látják be a köztereken életvitelszerűen élők közül, hogy szükségük van a segítségre és az elhelyezésre.

A Debrecen melletti Kádár dűlőn található rehabilitációs tanyán kétszintes épület működik éjjeli menedékhelyként. Az ingatlan jelenleg 26 ember befogadására alkalmas, közülük hárman egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapnak munkalehetőséget, amellyel némi jövedelemre tehetnek szert – tudtuk meg.

Aki tud, adjon meleg holmit, élelmet

A Refomix szálláshelyeinek villany- és gázellátása december 31-ig a korábban lekötött áron biztosított, jövőre kér majd ajánlatot a szervezet vezetősége. A 20-21 fokos hőmérsékletet azokban az épületekben, ahol a megromlott egészségi állapotú ellátottak élnek, tartaniuk kell, a betegek állapota ugyanis ennél hűvösebb helyiségekben csak tovább romlana. Kondenzációs kazánnal, LED-izzókkal tervezik csökkenteni a kiadásokat, de kérdésünkre azt is elmondták, hogy a lakosság részéről is szívesen veszik a felajánlásokat megkímélt állapotú lábbelik, pizsamák, melegítők és tartós élelmiszer formájában.

Az emberi méltóság elvén

Tóth Tündét a Sziget-kék Játszótér bővítése miatt a Kiserdőből kiszorult fedél nélküli emberek sorsáról is megkérdeztük. – Ahogy a belváros nagy részéből, a Nagyerdőről is sokan betértek a menedékhelyre, mert belátták, hogy nem tudják magukat fenntartani. Ha egy szálláshely felszámolódik, mást kell keresniük – összegzett a Refomix szakmai vezetője.

Hangsúlyozta:  az utcai szolgálat munkatársai és a bajba jutott emberek között kialakult bizalmi kapcsolat tette és teszi lehetővé, hogy jó döntést hozzanak: először a nappali melegedőben megbizonyosodnak arról, hogy a szálláshelyekről kialakított előzetes elképzelésük téves, így már bizalommal maradnak bent huzamosabb ideig is. A szervezet minden ehhez hasonló lépést annak a közös elvnek a mentén tesz meg, miszerint az utcán élni nem elfogadható, és mindenkinek joga van az emberhez méltó élethez.

A társaság adatai szerint a hajléktalanok éjjeli menedékhelyén és átmeneti szállásán jelenleg 220–230, a nappali ellátásban 100–120, míg a Családok Átmeneti Otthonában nyolcvan ember részesül ellátásban.
SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában