Könyvbemutató

2022.11.28. 10:09

Hiánypótló, járványokról szóló könyvet mutattak be Debrecenben

A szerző, Felkai Péter hiteles, megnyugtató információkkal szerette volna ellátni az embereket.

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán utazásorvostan tantárgyat oktató Felkai Péter A járványok története című kötetét mutatták be pénteken a Méliusz Könyvtárban. A könyv rávilágít arra, hogy a járványok mindig részei voltak az emberiség történetének, de azok a tudomány és a társadalom összefogásával legyőzhetők – írja az unideb.hu.

A szerző könyvével a koronavírus-járvány alatt hiteles, megnyugtató információkkal szerette volna ellátni az embereket.

Felkai Péter több tankönyvet és szakkönyvet írt már, A járványok története című legutóbb megjelent kötete elsősorban a művelt laikusoknak szól, de a szakmabeliek is találnak benne olyan információkat, melyek tudásukat teljessé teszik. – A pandémia alatt a laikusok alig kaptak konzekvens, értékelhető és érthető információt a covid-járványról, a védekezés pontos módjáról. Célom az volt, hogy megmutassam, járványok mindig voltak és lesznek is, de a tudomány és a társadalom okos összefogása legyőzi azokat. Könyvemmel a bizonytalanság időszakában szerettem volna valós ismereteket, kapaszkodót, bátorítást nyújtani az embereknek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Felkai Péter.

A könyv bevezeti az olvasót a járványok tudományos megközelítésének módszereibe és az alapvető infektológiai, bakteriológiai és prevenciós módszerek rövid ismertetése után mutatja be a legjelentősebb fertőző betegségeket, történetüket, felfedezésüket, valamint az ellenük való védekezést.

Forrás: unideb.hu

A kötet egy történelmi visszatekintés, mely máig érvényes tanulságokat nyújt. – Az infektológiai alapvető fogalmak tisztázása után igyekeztem a járványokat a történelmi megjelenésük sorrendjében bemutatni, majd a covid-járvány tényeit, történetét és a világjárvánnyal kapcsolatos tévhiteket bemutatni. Különösen érdekes részének tartom a régi és az új védekezési módszerek összehasonlítását – ismertette a szakember. A könyvben olvashatunk a fertőző betegségekről a képzőművészeti alkotások tükrében, a karantén, a lepra, a pestis, a spanyolnátha és a tífusz történetéről, olyan kutatókról, akik önmagukon kísérleteztek, a múltban a gyógyfürdőkben zajlott pajzán életről, azaz a nemi betegségek kezdetéről, illetve bemutatja, milyen járványok fordulnak elő a Bibliában. A kötet egy optimista utóhanggal zárul arról, hogyan utazzunk a covid-járvány után.

A szerző hozzátette: 1936 óta nem jelent meg ilyen, a nagyközönségnek szóló, de mégis tudományos igénnyel megírt, járványokról szóló tájékoztatás.

A könyvet Felkai Péter egy másik kötetével, Az utazásorvostan kézikönyve című kiadvánnyal együtt mutatták be az érdeklődőknek. A kézikönyv többek között kitér az utazási betegségekre, az ajánlott védőoltásokra és az útipatikára. Az egyetemi tankönyv annyiban kapcsolódik a járványtörténet népszerűsítő témájához, hogy a járványokat túlnyomórészt az utazók terjesztik.

Felkai Péter a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán 2010-ben alakította meg az utazásorvostani tanszéki csoportot, melynek vezetőjévé nevezték ki címzetes egyetemi docens címmel. Jelenleg is oktat a karon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában