Nem könnyű észrevenni

2022.11.04. 14:03

Hangja buktatta le a himalájai vendéget a Hortobágyon

Jelenlétét hazánkban eddig mindösszesen ötször jegyezték, a Hortobágyon eddig még soha.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A ritka himalájai füzike (Phylloscopus humei) egy példánya bukkant fel október 30-án a Hortobágyi Nemzeti Parkban található Magdolna-pusztán. A faj Belső-Ázsiában a Himalája, a Pamír, a Tien-san és Altáj-hegység lábánál, illetve Kína hegyvidékein fészkel. A telelőterülete Indiában és az Indokínai-félsziget északi részén található. A faj leírója (W. E. Brooks) a madár tudományos és angol elnevezése során Allan Octavian Hume brit ornitológus előtt tisztelgett. A madár zöldes-szürkés felsőtesttel és világosabb, elütő alsótesttel jellemezhető, világos, feltűnő szemöldöksávja és szárnysávja van. A szintén Ázsiában fészkelő, közeli rokon vándorfüzikétől (Phylloscopus inornatus) pár évtizeddel ezelőtt választották le külön fajként, morfológia, akusztikai és a kimutatható genetikai különbözőség miatt. A faj az utóbbi időszakban 7-8 grammos tömegét és törékeny testalkatát meghazudtoló módon évről évre egyre gyakrabban bukkan fel szerte Európában 6-7000 kilométerre a költőterületétől.

Az egyedet sok terepmadarász örömére Tóth Ábel János ifjú balmazújvárosi madarász vette észre a faj jellegzetes hangadásáról egy pusztaszéli fasorban. Rendszerint a sűrűben mozog a bokrok közepén, így a szakavatott szemek számára sem könnyű észrevenni – írja Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Ez volt a faj ötödik magyarországi és első hortobágyi hitelesített megfigyelése – hangsúlyozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában