Ez a nap róluk szól

2022.11.11. 12:49

Katonai felderítők meneteltek Debrecen utcáin

A Felderítők Napját ünnepelte november 11-én, pénteken a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred.

Forrás: Kiss Annamarie

Az ezred ezen a napon minden évben megemlékezik a felderítők védőszentjéről, Szent Mártonról, valamint ekkor hirdetik ki az Év Felderítőjét legénység, altiszt és tiszt kategóriában is.

Az ünnepség sorakozóval és zászlófelvonással kezdődött a Kossuth Laktanyában, majd az állomány a Debrecen Helyőrségi Zenekar kíséretében a Borbíró téri Megtestesülés Templomába menetelt, ahol Szent Márton emlékére tartott istentiszteleten vettek részt a katonák.

– Szent Márton napján ünnepeljük a Felderítők Napját. Mivel a püspök katona is volt, az ő nyomdokait követve azt tűztük ki a zászlónkra, hogy mi is hasonló szellemben éljük az életünket: tisztességben, becsületben, katona emberként. November 11-e azért is fontos számunkra, mert ez az egy nap az egész évben, ami rólunk, felderítőkről szól. És nemcsak a Debrecenben állomásozó ezredről, hanem a Magyar Honvédség valamennyi felderítőjéről

  – mondta a Haonnak Hajnal István ezredes. A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka hozzátette, ezen a napon a Megtestesülés templomában a felderítőknek szól a mise.

Hajnal István ezredes, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka
Forrás: Kiss Annamarie

– A laktanyába visszatérve egy állománygyűlést tartunk, ahol átadjuk az egész évben kiválóan teljesítő katonák számára a jutalmakat, emléklapokat, elismeréseket. Majd egy közös ebéddel fűszerezzük meg a napot, végül mindenki hazatérhet – tudtuk meg a parancsnoktól.

Az állománygyűlésen ünnepélyesen felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának a Felderítők Napja alkalmából írt levelét.

A hadviselés története során a hírszerzők, a felderítő erők szerepe mindig kiemelkedő fontosságú volt. A jelenkor globális kihívásai, új típusú fenyegetései mellett a technológia rohamos fejlődése, a hadviselés formáinak megjelenése, a feldolgozandó információk mennyiségének folyamatos növekedése, ha lehet, még inkább előtérbe helyezte az időbeni és hatékony felderítés fontosságát – áll a levélben.

Az elmúlt évek komoly kihívás elé állították a Magyar Honvédség felderítő erőit is. A járványhelyzet, a különböző missziós területeken végrehajtott feladatok, a tömeges migráció, valamint az orosz-ukrán háború okozta válsághelyzet kezelése és felderítő támogatása során nagy szakértelemmel és kiemelkedő példamutatással hajtották végre feladataikat. Határozottan állíthatjuk, hogy a felderítő katonák elkötelezettségükkel, felkészültségükkel, bátorságukkal folyamatosan bizonyítják rátermettségüket mind a harcoló alegységeknél, mind a törzsekben és a parancsnokságokon

 – hangoztak el a köszöntőben megfogalmazott sorok.

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában