Különös probléma

2022.11.26. 11:56

Délelőttre kitiltották a diákokat a debreceni kollégiumból

A szakképzési centrum megtalálta a megoldást a problémára.

A Bethlen-iskola kollégistái kerültek nehéz helyzetbe Fotó: Napló-Archív

– Sikerült megállapodnunk a diákotthon fenntartójával, a debreceni tankerülettel arról, hogy december 1-től vagy december 5-től a Gulyás Pál Kollégiumban lakó diákok délelőttönként a kollégiumban tanulhatnak, és nem kell átjárniuk a Mechwart András iskolába azért, hogy ott készüljenek a délutáni órákra – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a Cívishír megkeresésére, hozzáfűzve, hogy a tankerület elfogadta a szakképzési centrum ajánlatát, miszerint a DSZC fizeti a kollégium többletenergia-költségét és az ott tanuló középiskolásokra felügyelő tanárok bérét. 

Összevont intézmények

Egy vidéki olvasó fordult a nyilvánossághoz egy eddig szokatlan iskolai történettel. Az oktatási intézmények kommunikációjára rendszeresített számítógépes program, a Kréta szülői felületén november 4-én arról tájékoztatták, hogy a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumba járó gyermeke – kollégiumi társaival együtt – délelőttönként nem maradhat bent a diákotthonban, át kell járnia a délutáni tanításnak is otthont adó Mechwart épületébe, ahol fűtött és a tanuláshoz nyugodt körülményeket biztosító tanulószobákat alakítanak ki számukra. Az előzményekhez tartozik, hogy takarékossági okok miatt a DSZC november 1-től összevonta intézményeit, délelőtti és délutáni oktatási rendszert vezetett be, így a bethlenesek a Mechwartban tanulnak.

A szülő a Nemzeti Köznevelésről szóló törvényt, valamint a Gulyás Pál Kollégium házirendjét idézve sérelmezte a tanulók diákotthonból való délelőtti kizárását. Egyebek mellett leírta, hogy a kollégium munkarendjét a tanulók iskolájának munkarendjéhez alkalmazkodva kell meghatározni, valamint a kollégiumnak hétvégén és ünnepnapokon is biztosítani kell az azt igénylő tanulók ellátását. Ugyanakkor a szülő nehezményezi, hogy sem a szülők, sem a diákok nem kaptak hivatalos tájékoztatást a kollégiumtól. Hozzáfűzi: a gyerekek azért veszik igénybe a kollégiumi ellátást, mert olyan helyen laknak, ahonnan vagy nehézkes a bejárás, vagy tanulásukat nagyban veszélyeztetve tudnának csak közlekedni. A szülők és a gyerekek azért döntöttek a kollégium mellett, hogy gyermekeiknek biztosítsák a nyugodt pihenés és tanulás körülményeit. Nem hiszi, hogy a döntés ezt szolgálja, hiszen a diákok reggel 8-tól délután 5-ig vagy 6-ig az iskola székein töltik az időt.

Tóth László Tamásné, a Bethlen igazgatója a szülőnek címzett válaszában megköszönte az iskola iránt tanúsított megértést, majd közölte, hogy a felvetett probléma fenntartói hatáskörbe tartozik, ezért azt továbbította a DSZC kancellárja és főigazgatója felé. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy lesz eredménye a kiállásuknak.

Miért nem érvényes mindegyikre?

A tankerületi központtól Vántus István Andrásné szakmai vezető válaszolt a szülő levelére. Leírta, hogy a DSZC és a tankerületi központ vezetői a bevezetett váltott műszakú iskolai oktatást megelőzően már október végén megkezdték az egyeztetést a kollégisták ügyéről. A tankerület vállalta, hogy lehetőségéhez mérten segíti a DSZC döntését. Ez azt jelenti, hogy a diákok kollégiumi felügyeletét két intézményben ellátja, és ezt rögzítették is egy együttműködési megállapodásban. A Gulyás Pál Kollégium diákjai kapcsán – áll Vántusné válaszában – a DSZC kancellárja kijelentette, hogy ők megoldják az érintett diákok felügyeletét. A diákok és a szülők tájékoztatását a DSZC vállalta, hiszen ők rendelkeznek a szükséges információkkal. Ugyanakkor Vántusné arról is tájékoztatta a szülőt, hogy a DSZC döntéséből fakadó költségeket a tankerület nem tudja átvállalni, továbbá az energiamegtakarításra  vonatkozó jogszabályi előírások egyaránt érvényesek a szakképzési centrumra és a tankerületi központra.

Olvasónk ezek után ismét tollat fogott és az ügy szereplőinek megírta, hogy a Bethlen a lehetőségekhez képest igyekezett megoldást találni a helyzetre, a tankerület válasza azonban számra elfogadhatatlan. – Ha takarékosság van, minden kollégiumban annak kellene lenni, ahol DSZC-s gyerekek vannak. Tudomásunk szerint a többi debreceni kollégiumban nem kell takarékosság címen elhagyniuk az épületet délelőttönként a DSZC-s tanulóknak, és nincs kiadva a portásnak, hogy 11.30 előtt nem engedhetik be őket – fogalmazott. Hozzátette, hogy a kollégium továbbra sem méltatja sem a szülőket, sem a gyerekeket arra, hogy kommunikálja a történteket, a problémát tartalmazó levelet pedig tovább küldte a Kormányhivatal oktatási osztályára.

Felkészülni a diákok fogadására

Azt, hogy a Kormányhivatal miként foglal állást az ügyben, és egyáltalán állást foglal-e, az annak fényében, amiről Tirpák Zsolt tájékoztatta lapunkat, az az ügy szempontjából indifferens. Hiszen a DSZC megállapodott a tankerülettel, hogy december 1-től vagy 5-től a Gulyás Pál Kollégium lakói délelőtt tanulhatnak a diákotthonban azzal, hogy a plusz költségeket a szakképzési centrum fizeti. A témára meglehetősen jó rálátással bíró informátorunktól megtudtuk, a diákok kollégiumban való tanulásának kezdetére azért jelöltek ki két időpontot, mert ismerve az energiaár-helyzetet, most még nem tudni, a tankerület mikorra tud felkészülni a tanulók délelőtti ott-tanulására. Meg kell szervezni a pedagógiai tevékenységet, és informátorunk szerint folyosó leválasztásával és a szakképzős gyerekek ottani elhelyezésével tudják megoldani a problémát.

A Debreceni Tankerületi Központnak november 25-én kora délelőtt két kérdést tettünk fel. Arra kérdeztünk rá, a Gulyás Pál Kollégiumban december 1-től vagy december 5-től tanulhatnak-e délelőtt ismét a diákotthon lakói, és azt tudakoltuk, hogy a Gulyás Pál Kollégium esetében a tankerület miért csak később fogadta el a DSZC ajánlatát, miszerint a szakképzési centrum fizeti a tanulással járó többlet energiaköltséget és a felügyelő tanárok bérét. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

T.T.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában