Közgyűlés

2022.11.17. 07:00

Debrecen vagyoni helyzete is a képviselők elé kerül

Összeül ma a debreceni képviselő testület.

Jól teljesített az Aquaticum Debrecen Kft. Illusztráció: Napló-Archív

Többek közt a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának 2022. első féléves jelentése is az önkormányzati képviselők elé kerül a mai közgyűlésen.

Az abban foglaltak szerint a DV és leányvállalatai 2022. első félévre összesen (konszolidáció nélkül) mínusz 2 milliárd 134 millió forint adózás előtt eredményt (veszteséget) terveztek. A DV értékesítése 434,7 millió forinttal haladta meg a tervet, ráfordításaiban is megtakarítás realizálódik. Az adózás előtti eredménye 1 milliárd 623 millió forint, amely 154 millió forinttal több, mint a tervezett. Az év egészére vonatkozó prognózi alapján a DV éves várható adózás előtti eredménye 3 milliárd 252 millió forint lehet, mely 734 millió forinttal haladja meg a tervet.

Módosíthatják a települési támogatásokra vonatkozó rendeletet; a jogosultságot megalapozó jövedelmeket, valamint több támogatási forma mértékét is. 

Emelhetik a jövedelemhatárokat a lakásfenntartási, az adósságcsökkentési, a pénzbeli időszak, a temetési vagy a gyógyszertámogatásra vonatkozóan is.

Közel harmadával emelkedhet  a gyermekétkeztetés térítési díja januártól , amit az élelmiszer ágazati magas inflációs adatok indokolnak. Mint az előterjesztés írja, a szülőktől beszedett térítési díjak így is csak egy részét fedezik a valós költségeknek.

Nőhetnek az önkormányzati bérlakásban élők kiadásai; a társasházak közös költségét, a síktalanítás, kertápolás és a lomtalanítás, vagy karbantartási kiadásokat a továbbiakban nem vállalná a bérbeadó.

Átlagosan 18 százalékkal nőhetnek a temetői díjak Debrecenben; erről is dönt ma a közgyűlés.

Várhatóan emelkednek a parkolási díjak, újabb területeket vonnak be a díjfizetési zónába, továbbá megszűnik a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása is a cívisvárosban. Az önkormányzati elektromos töltőállomások a DV Parking hasznosításába kerülhetnek.

Az energiamegtakarítási intézkedések érdekében a DEMKI megszüntetné két helyen a feladatellátást, és kisebb területet venne igénybe a Jerikó utcai épületben.

Pályázatot írhat ki a közgyűlés a Déri Múzeum, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár intézményvezetői (igazgatói) munkakörének ellátására, mivel dr. Angi János, illetve dr. Kovács Béla Lóránt megbízása 2023. február 28-áig szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában