A robotok már a spájzban vannak

2022.11.17. 15:22

Bepillanthattunk a jövőbe a debreceni Piac utcán – videóval

Sikeresen végződött a hajdú-bihari megyeszékhelyen az Ona, az önjáró csomagszállító robot tesztelése.

Forrás: Molnár Péter

Habár a szerencsésebb debreceniek már találkozhattak Onával november második hetében a debreceni Kossuth tér környékén, hivatalosan azonban csütörtökön délután mutatkozott be az önvezető csomagszállító robot prototípusa a Piac utcán.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a DKV Innovációs és Szolgáltatásfejlesztési igazgatósága nyerte a LogiSmile nevű pályázatot, melynek keretében az Európai Innovációs és Technológiai Intézet felkérésére Debrecenben fogják tesztelni az önjáró járművet.

Ona leleplezését követően egy rövid bemutatót is láthattunk: Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója egy meghívót helyezett el a robot csomagterében, ezt követően a jármű kézbesítette a küldeményt a Simonffy utca sarkánál álló címzettnek: Debrecen polgármesterének, akit egyúttal elkísért a színpadig.

Különleges európai uniós projektben vehetett részt Debrecen önkormányzata. A zöld város programok, az energiatudatosság, valamint az autonóm járművek tekintetében Debrecen kelendő partner, európai vonatkozásban is számos hasonló együttműködést alakítunk ki

 – kezdte beszédét Papp László. A polgármester szerint – tekintve, hogy az önjáró járművek emberi beavatkozás nélkül képesek szolgáltatásokat nyújtani – érdekes eljátszani a gondolattal, hogy a tervezés, a tesztidőszak és a tapasztalatok begyűjtése után néhány év múlva az ilyen típusú eszközök a mindennapjaink részévé válnak.

– Büszke vagyok Smart City csapatunkra, hogy ebben az együttműködésben többek között Barcelonával és Hamburggal is egy nagyon jó kapcsolatot tudtunk kialakítani. Debrecen a következő években az elektromobilitás és az energiatárolás területén fontos pozíciókat fog megszerezni. Ez a jármű és ez a szolgáltatás kifejezetten összecseng azokkal a törekvésekkel, amelyeket a város megfogalmazott a jövőt illetően – vetítette előre a polgármester.

Mátyus László, a DKV Innovációs és Szolgáltatásfejlesztési igazgatója, egyben a város Smart City Debrecen projektjeinek koordinátorától megtudtuk: a 170 centiméter hosszúságú Ona egyszerre 3-4 darab 40 centiméteres csomagot képes magával vinni. A robot kisebb távolságok megtételére lett tervezve, egy úgynevezett „anyahajóról”, egy furgonszerű szállítóeszközről leválva közvetlenül a címzetthez viszi a csomagokat.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában