Doktorokat avattak

2022.11.26. 14:07

A tudás olyan hatalom, mely felelősséggel jár!

Doktorait avatta szombati ünnepségén a Debreceni Egyetem.

Forrás: Czinege Melinda

Hagyományos őszi doktoravató ünnepségét tartotta november 26-án a Debreceni Egyetem. Az eseményen doktori, habilitált doktori és professor emeritus, valamint díszdoktori címeket adtak át az intézmény főépületének aulájában. 

– Egyetemünk tudományos életének legnagyobb ünnepe a doktor- és díszdoktoravatás. A fiatal, önálló kutatóvá érett kollégák ekkor kapják meg doktori címüket, és ugyanezen az ünnepségen kerül sor a szakmai karrier további lépcsőfokain elért eredmények elismerésére: a habilitáltak okleveleinek átadására, a tudományos publikációs díjak átnyújtására – mondta köszöntőjében Csernoch László tudományos rektorhelyettes. Mint kifejtette, az egyetem nem csak az ott tanítók szellemiségétől, a rendelkezésre álló korszerű infrastrukturális feltételektől lesz elismert. Ahhoz éppúgy hozzájárul az ott tanulók munkája, elkötelezettsége a tanulás, a tudás megszerzése iránt. – 95 évvel ezelőtt Klebelsberg Kunó debreceni díszdoktorrá avatása alkalmából köszönő szavaiban így fogalmazott: „egy hármas zálogot szeretnék adni vidéki egyetemeinknek: kutassatok, tanítsatok és szeressétek az ifjúságot!” – idézte az egykori közoktatásügyi minisztert. 

Változó világban élünk

A tudományos rektorhelyettes rámutatott: a tudományba, tudásba vetett hit az, amelyre manapság nagyobb szükség van, mint korábban. Az elmúlt hónapok, évek eseményei rávilágítottak arra, hogy az egyébként stabilnak, kiszámíthatónak tekintett világunk egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozott. – Szembe kellett néznünk egy világjárvány és egy háború okozta gazdasági válság, az energiahordozók árának emelkedése és a következményes infláció okozta nehézségekkel. Az új környezethez történő alkalmazkodáshoz új gondolatok, de legfőképp megalapozott tudás és kiművelt embertők kellenek – fogalmazott. Az avatottakhoz fordulva elmondta: a nemzet igazi hatalma a tudományos tevékenységet végző gondolkodók, de ez a hatalom felelősség is jár. – Ne feledjék, az ember nem attól lesz okos, hogy mindenre tudja a helyes választ, hanem attól, hogy mindig a helyes kérdéseket teszik föl – húzta alá Csernoch László. 

Idén ősszel a Debreceni Egyetemen orvos- és egészségtudományok területén doktori (Phd) fokozatot 45, társadalomtudományok területén 13, természettudományok és informatika területén 30, agrártudományok területén 10, bölcsészettudományok területén pedig 11 hallgató szerzett. Habitált doktori címet heten vehettek át. Professor Emeritus elismerésben részesült Ádány Róza, Balázs Margit, Duffek Mihály és Rácz István nyugalmazott egyetemi tanárok. Az egyetem Doctor Honorius Causa címét pedig Bársony István akadémikus és Udo Arnold, a Bonni Egyetem emeritus professzora kapták meg. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában