Oktatási célra

2022.11.11. 17:30

Drága a temetkezés, ezért többen felajánlják holttestüket a Debreceni Egyetemnek

Nem kevés felajánlással rendelkezünk, így még nagyon sokáig tudjuk holttesteken oktatni a humán anatómiát a jövő orvosainak – mondta Szücs Péter.

Szücs Péter

Forrás: Czinege Melinda

Ahogy arról korábban beszámoltunk, halottak napi megemlékezést tartottak a testüket oktatási célra felajánlók tiszteletére a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet előcsarnokában elhelyezett domborműnél. A többi társegyetemen már egy bevett hagyomány, hogy megemlékeznek a felajánlókról. Mint megtudtuk, a falon található emlékmű nemcsak témájában számít különlegesnek, hanem kialakítása és anyaga is egyedi.

– A régi boncasztalainktól meg kellett válnunk, igaz, nem használtuk már őket, és a raktárban sem fértek már el. Nagyon régi, nagyjából 150 év körüli vörösmárványból készült boncasztalokról van szó. Így találkozott két gondolat: hasznosítsuk ezeket az asztalokat valami olyan módon, ami lehetőséget teremt a felajánlók előtti tisztelgésre, így született meg a dombormű ötlete. Orbán Előd kortárs szobrász koncepciója és ötlete volt szinte minden egyes apró részlet. Ő állt elő az elképzeléssel, hogy a boncasztalon a holtestnek a lenyomata szerepeljen, amit körbevesznek a test megismeréséhez használt eszközök: gumikesztyű, füzetlapok, szike, valamint a csipesz – avatta be a Haont Szücs Péter, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet egyetemi docense és vezetője a részletekbe. 

Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet előcsarnokában elhelyezett dombormű
Forrás: Czinege Melinda

Beszélgetésünk alatt nem mehettünk el azon téma mellett, mi okból ajánlják fel a testüket oktatási és tudományos célra az emberek már életük során. Az intézetvezető őszintén elmondta, hogy kevés olyan felajánlóval találkozott, aki tudatosan, azzal a szándékkal „kopogtatott be” az ajtajukon, hogy az orvosképzés megsegítésére ajánlja fel a testét. Kiemelte egy idős tanár esetét, aki elmondta, hogy orvos szeretett volna lenni, és így akar tisztelegni az orvostudomány előtt, hogy legalább ennyivel hozzájárulna a hallgatók tanulásához. 

 Gyakori ok az is, hogy egy közeli hozzátartozó vagy egy családtag egészségügyi problémája miatt érzi fontosnak a felajánló, hogy az orvosképzés kiválóan működjön. Azonban az is tagadhatatlan, hogy szociális megfontolásból is sokan ajánlják fel a testüket. A családtagok és a hozzátartozók mentesülnek a temetés költsége alól, mivel a test oktatási célra való felhasználása után ez, és az összes ezzel kapcsolatos adminisztratív munkának a költsége az intézetet terheli 

– mondta el Szücs Péter.

Szücs Péter
Forrás: Czinege Melinda

Az orvosok így hatékonyan tanulnak

Az anatómia a normális egészséges emberi test részeinek megismerésével, tanulmányozásával és tanításával foglalkozik. A szervezet felépítését próbálják a hallgatóknak szemléletesen oktatni, holtestek segítségével. 

Nem minden országban, és nem minden helyen van meg ez a fajta lehetőség. A tetemek a tartósítás során olyan átalakulásokon mennek keresztül, hogy fizikailag nem feltétlenül asszociálunk egyből egy emberre, nem olyan, mint a korboncolás vagy az igazságügyi orvostan, ahol nagyon felismerhető a test. Nem gondolom, hogy a boncolás ijesztő vagy megrázó lenne a hallgatóknak, bár nyilván fura lehet annak, aki először lát ilyet. Ugyanakkor az ilyen tartósított holttest a halál egy „absztraktabb” formája, mint egy friss tetem

 – osztotta meg az intézet vezetője. 

Kiemelte: a tartósítás kapcsán nagyon részletgazdag, de inkább egy makett- vagy modellszerű struktúrával dolgoznak, és könnyebb elvonatkoztatni attól, hogy egy pár hónapja vagy éve akár találkozhattam is azzal az emberrel a villamoson. Elmondta, nagyon ritka, hogy rosszul lesznek a hallgatók a holtestek mellett, a legkellemetlenebb talán a csípős formalinszag, ami annak, aki ezt nem szokta meg, elsőre kellemetlen érzés lehet. 

A felajánlások éves száma 100 fölött van, az egy évben beérkező, tehát realizálódó felajánlások száma 30-35 darab. – Nagyon sokáig el vagyunk látva, hosszú ideig tudjuk még holtesteken oktatni az orvosokat. A felajánlások nagyon szigorú és a megfelelő törvények által szabályozott keretrendszerben történnek. A felajánlók és a hozzátartozóik kapnak tőlünk egy telefonszámot és egy információs kártyát arra az esetre, ha bekövetkezik a haláleset, hogy az adott ellátó intézmény, orvos tudjon a felajánlás tényéről. Ha ez nincs az illetőnél, akkor a holttest korboncolásra kerülhet, ami esetünkben ellehetetlenítené azt, hogy utána ezt oktatási célra tudjuk felhasználni – tudtuk meg Szücs Pétertől. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában