A város működéséért

2022.10.03. 17:00

Van olyan berettyóújfalui intézmény, amely egyáltalán nem nyit ki télen

Energiatakarékossági intézkedéscsomagot fogadott el a városi képviselő-testület.

Muraközi István polgármester sajtótájékoztatón számolt be az elfogadott intézkedési terv részleteiről

Forrás: Önkormányzat-archív

Az önkormányzatot, intézményeit és gazdasági társaságait érintő energiatakarékossági lépésekről az önkormányzat tájékoztatta a Haont. Muraközi István polgármester a közleményben úgy fogalmazott: mind a villamosenergia, mind a földgáz és a távhő ára is olyan mértékben emelkedik, hogy mindenképpen szükséges a következő fűtési szezonra vonatkozó intézkedési terv végrehajtása. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzat semmilyen mértékben nem előidézője ennek a helyzetnek, hanem kizárólag elszenvedője.

Többszörösükre nőnek

– Az intézkedési terv elfogadásának az elsődleges célja az önkormányzat dolgozóinak megtartása, a településen igénybe vett szolgáltatásokhoz való további hozzáférés, valamint a törvényben foglalt kötelező önkormányzati feladatok biztosítása – szögezte le.

A település első embere arra is emlékeztetett, hogy augusztus elsejétől az önkormányzatok kikerültek az egyetemes szolgáltatást igénybe vevők köréből, innentől a földgázt, valamint a villamos energiát a piaci áron kell beszerezniük. A már lefolytatott közbeszerzési eljárások, valamint a távhő árát szabályozó TIM-rendelet alapján ismertté vált árak az eddigiekhez képest jelentősen nőttek.

– A földgáz megközelítőleg hatszorosára, a villamosenergia csaknem hétszeresére, a távhő pedig mintegy 15-szörösére emelkedik. Az energiaárak emelkedése városunknak 2022-ben 50 millió forintos, 2023-ra vonatkozólag megközelítőleg 500 millió forintos többletkiadást okoz – tájékoztatott.

A mozit is szüneteltetik

A közlemény szerint a Herpály-Team Kft., mint távhőszolgáltató a polgármesteri hivatalban és a Nadányi Zoltán Művelődési Házban 20 százalékkal csökkenti az előző fűtési időszakban szolgáltatott hőmennyiséget. A Kabos Endre Városi Sportcsarnokban maximum 15 Celsius fok lehet. A Bihari Múzeumban és Sinka István Városi Könyvtárban a részleges, csökkentett időtartamú nyitva tartás és a zárva tartás ideje alatt a műtárgyvédelem és a tárgyi állományvédelem követelményeinek megfelelő minimális hőmérséklet biztosításához szükséges hőmennyiséget kell szolgáltatnia a távhőszolgáltatónak.

A Kossuth utca 6. szám alatti Fráter László terem távhőszolgáltatása tekintetében a fűtőtesteket leszabályozzák a lehető legkevesebb hőmennyiség felhasználása érdekében. A Kabos Endre Városi Sportcsarnok rendezvényhelyszínként történő bérlése esetén a bérlő köteles megfizetni a megemelkedett energiaköltségek alapján kiszámított rezsióradíjat. A Berettyó Kulturális Központ titkárságának munkatársai a Nadányi Zoltán Művelődési Házban fogják végezni a munkájukat.

Október 15-től a Sinka István Városi Könyvtár és a Bihari Múzeum Kálvin tér 1. szám alatti telephelyei részlegesen, csökkentett időtartamban lesznek látogathatók minimális munkavállalói benntartózkodás mellett. 2022. december 1-től pedig a tényleges fűtési időszak végéig zárva tartanak. A Zsinagóga Kultúrtér, a Rendezvényház és a Makk Kálmán Mozi teljes mértékben szünetelteti szolgáltatásait. Berettyószentmártonban a postával közös épületben lévő, gázfűtéses Információs Pont (Netkuckó) átmenetileg szünetelteti tevékenységét. Kötelező önkormányzati feladatként a közvilágítás továbbra is biztosított, és a közútkezelő fenntartásában lévő főútvonalakat érintő korlátozás nem is rendelhető el.

Karácsonyi fények sem égnek majd

A helyi önkormányzat kezelésében lévő közutak melletti lámpatesteket illetően meg kell vizsgálni a közvilágítás időtartamának 22 és 5 óra közötti szüneteltetésének lehetőségét, és amennyiben jogszabályi és műszaki szempontból lehetőség van rá, akkor 2022. október 15-től 22 és 5 óra közötti időtartamban lekapcsolják a közvilágítást. A közvilágítástól független esti díszkivilágításokat a polgármesteri hivatalon lévő dombormű, a Bihari Múzeum, a református templom, a Turul szobor és a Zsinagóga kivilágítását lekapcsolják, továbbá idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás.

A térvilágítások (Szent István tér, Szentmárton tér, Csónakázó tó, Kossuth 6. melletti parkoló) tekintetében megvizsgálják, hogy kikapcsolásuk esetén, a környéken működő közvilágítási lámpák mennyire világítják be a tereket és ennek függvényében vagy időben korlátozva 22 óráig lesznek bekapcsolva, vagy pedig teljesen kikapcsolják őket. A Széchenyi utca 67. szám alatti „közfoglalkoztatotti bázis” (ahol reggelente a közfoglalkoztatottak felveszik a munkát, délután pedig leadják) fűtését és villamos energia ellátását kikapcsolják, a közfoglalkoztatottak a város egyéb intézményeibe (hivatal, BSZSZK, Művelődési Ház) bemehetnek napközben.

A József Attila utca 15. szám alatti (volt vízmű) épület földszintjén lévő irodák november 30-tól kiürülnek (a Bihari Gyerekesély Iroda befejezi tevékenységét), ezeket egyelőre lezárják, az energiaellátást kikapcsolják. A Kőrös utca 10. szám alatti térkőgyártó üzemet bezárják, energiaellátását kikapcsolják. Az önkormányzati gépjárművek üzemanyagfelhasználását 40 százalékkal csökkenteni kell.

Egy termet fűtenek

A Millennium úton és a Mártírok útján lévő elektromos gépkocsitöltők üzemeltetésének végleges átadása céljából az önkormányzat keresse meg az MVM Mobiliti Kft-t, mely országos e-töltő infrastruktúrával rendelkezik. A Bihari Szociális Szolgáltató Központ által működtetett Berettyóújfalui Idősek Klubja (Puskin u. 48.) és a Berettyóújfalui Fogyatékos személyek Nappali Intézménye (Orbán Balázs tér 10.) továbbra is működni fog, azonban az Idősek Klubja esetében a kinti hőmérséklet függvényében a legkésőbbi időpontban lesz bekapcsolva a gázfűtés, a fűtött terület nagyságát csökkentik, kizárólag az első nagyobb közösségi terem lesz felfűtve. Az Orbán Balázs tér 10. szám alatt is csökken a fűtött terület nagysága, kizárólag a nagyobb foglalkoztató terem lesz felfűtve.

A Herpály-Team Kft. és a BERÉPO Nonprofit Kft. saját hatáskörében hoz energiatakarékossági intézkedéseket. Az intézkedési terv pontjai nem érintik a Vass Jenő Óvoda és Bölcsődét és tagintézményeit, továbbá a BERÉPO Nonprofit Kft. által működtetett bentlakásos szociális intézményeket. Az intézkedési tervben foglaltak – eltérő rendelkezés hiányában – október 15-től jövő április 15-ig élnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában