Fontos fejlesztés

2022.10.28. 11:13

Új sáv gyorsítja a közlekedést a forgalmas tócóskerti csomópontban

A fejlesztés jelentősen csillapította a reggeli és délutáni torlódást.

Forrás: Czinege Melinda

A belváros irányába tartó, jobbra kanyarodó sávval bővült a Derék utca a Kishegyesi út sarkánál.

Papp László a csomópont átadását kísérő péntek délelőtti sajtótájékoztatón felvázolta, Debrecen számos pontján zajlanak jelenleg is közlekedésfejlesztési programok. Az elmúlt években a város sokat lépett ebben a tekintetben előre, azonban – mint fogalmazott – ez egy véget nem érő küzdelem. Debrecennel együtt a forgalom is növekszik, így a közlekedés folyamatos kihívás elé állítja a város vezetőségét.

Forrás: Czinege Melinda

– A város neuralgikus, zsúfoltságot vagy torlódást okozó csomópontjainak az átépítésében is több beavatkozással értünk el eredményt. A Tócóskertet és a Tócóvölgyet érintő, a Derék utca és Kishegyesi út találkozásánál lévő egyik legforgalmasabb csomópont átalakítása  is rendkívül szükségesnek bizonyult, mivel ezen a részen folyamatos torlódás volt mind a reggeli, mind a délutáni órákban – mondta Papp László.

A polgármester hangsúlyozta, a csomópont átépítése nem része a Kishegyesi út csaknem kétmilliárd forintos felújítási programjának, mindössze ahhoz integráltan, szorosan összefonódva készült el a beruházás, mely 117 millió forintos önkormányzati forrásból valósult meg. Ez az összeg magába foglalja a közműkiváltásokat, a közvilágítás és a közlekedési lámpák korszerűsítését, valamint a kerékpárút fejlesztését is.

Papp László a Kishegyesi úti beruházásra kitérve elmondta, jelenleg 48 százalékban már elkészült, a 2,3 kilométeres szakasz jelentős részén csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. Várhatóan jövő év elején fejezik be a munkálatokat. Ezután következhet a Kishegyesi út további, eddig fel nem újított szakaszának a korszerűsítése.

– A megújult csomópont és a több mint 162 méteres kanyarodósáv kiépítése óriási segítség a tócóskertiek számára, mivel nagyban gyorsítja és biztonságosabbá teszi a közlekedést. Ehhez az újrahangolt jelzőlámparendszer is hozzájárul – fogalmazott Varga András. A körzet önkormányzati képviselője hozzátette, a beruházás részeként csapadékvíz-elvezető rendszert is beépítettek, valamint lakossági kérésre a Kishegyesi és Derék utcák sarkán lévő zöldterületet is megújítják.

Csaholczi Attila a lakossági tapasztalatokat tolmácsolva elmondta, a környékbeliek örömmel fogadták a nyugati városrész forgalomszervezésére irányuló fejlesztést. Valamint a várossal összekötött kerékpárút kiépítése is régi vágya mind a tócóskertieknek, mind a Tócóvölgyben élőknek. 

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában