Közös ünnep

2022.10.10. 17:29

Továbbadni az évszázadok tudását: behajtották a jószágokat a nánási legelőkről

A hétvége a hagyományoké volt Hajdúnánáson: a hideg idő beálltával, a régi népszokást követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek.

Forrás: önkormányzat

Ezt a hagyományt idézi fel minden évben a behajtás ünnepsége a Kendereskertben. Idén október 8-án is több száz ember ünnepelte meg együtt a gulya életének ciklusváltását és emlékezett a közösség hagyományaira – tájékoztatta portálunkat az önkormányzat.

Csiszár Imre alpolgármester elmondta: Az embereknek szükségük van közösségre, és szükségük van arra, hogy közösségben éljék meg azokat a napokat, amelyeket évszázadokon keresztül az elődök oly fontosnak tartottak, ilyen a behajtás is.

Tovább adni a tudást

– Azt az értékes tudást, ami évszázadok alatt felgyülemlett, tovább kell adni. A Kendereskertet is annak a gondolatiságnak a jegyében alakították ki, hogy azok az emberek, akiknek még van tudása a jószágtartásról, tovább tudják azt adni. Mondhatjuk, hogy ez mindig is egy ünnep volt a paraszti közösség számára. Ez az az időszak, amikor behajtják az állatokat téli szálláshelyükre, amikor számot adnak arról, hogy milyen gazdasági évet is zárnak. Ez a nap is erről szólt – áll a közleményben.

Forrás: önkormányzat

A pásztorünnep, a pásztortársadalom mindig tisztelt csoportja volt a vidéki társadalomnak, ezért fontos, hogy ismerjük kultúrájukat. A behajtási ünnepségen Vajda Mária néprajzkutató előadásában a pásztorélet kincseiről az idősebb korosztály nosztalgiával emlékezhetett a régmúltra, míg a fiatalabb generáció tagjai megismerhették gyökereiket.

A programelemek egy része idén is a helyi közösségek részvételével valósult meg. Fellépett a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület, táncoltak a Cifraszűr Néptánc Egyesület gyermekcsoportjai, a gyerekeket népi játszópark és kézműves foglalkozások várták.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában