Oktatás

2022.10.25. 13:58

Póklábat és banán DNS-t is vizsgálhatunk a debreceni sulifórumon

A debreceni tankerületi középiskolákkal ismerkedhetnek meg a nyolcadikosok.

Forrás: Kiss Annamarie

A pályaorientációt segítő Suliválasztó Sulifórumot tartanak kedden és szerdán Debrecenben, a Csapó utcai bevásárlóközpontban, ahol a nyolcadikos általános iskolás diákok ismerhetik meg a Debreceni Tankerületi Központ által működtetett középiskolákat. Mégpedig a legilletékesebbektől, a már ott tanuló diákoktól hallhatnak az iskoláról, az adott szakmáról.

Barcsa Lajos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Barcsa Lajos alpolgármester a program keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta,

a debreceni stratégia része a fiatalokat megszólítani és helyben tartani, és az is elmondható, hogy a megyeszékhely továbbra is iskolaváros: jelenleg 72 ezren tanulnak itt a legkisebbektől az egyetemistákig, és ezt a számot közép-hosszú távon 100 ezerre szeretnék bővíteni.

Úgy vélte, a Sulifórum segít abban, hogy a gyerekek megtalálják azt a pályát, amiben később kiteljesedhetnek. – Aki Debrecenben középiskolát választ, az jól jár – jelentette ki, megjegyezve, hogy ma a reáltárgyak, az informatika és az idegen nyelv megkerülhetetlenek, érdemes ezt is figyelembe venni a választásnál.

Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője, igazgatóhelyettese 
Forrás: Kiss Annamarie

Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője, igazgatóhelyettese elmondta, hogy a tankerület 41 intézményt működtet, ebből 31 általános iskola, ahol most 1300 nyolcadikos diák van. – Kiemelt feladatunk megmutatni azokat a lehetőségeket, melyek révén a gyerekek a képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelő középiskolát választhatnak. Debrecen kivételes helyzetben van, sok középfokú intézménnyel  rendelkezik, és az azokat elvégzők számára, a város prosperáló gazdasága révén biztosított a munkaerőpiaci elhelyezkedés – mondta. Megjegyezte, a sulifórumot a diákok szervezték, a tankerület csak segített ebben, és hogy a leghitelesebb tájékoztatás az, amit a diákok adnak társaiknak. – A rendezvényen ott lesznek a pedagógiai szakszolgálat munkatársai is, hogy tanácsot adjanak az útkeresőknek. Október 30 után a honlapjukon közzétesznek  egy tájékoztató kiadványt, melyben valamennyi középiskola és azok felvételi követelményei megtalálhatók majd.

Átányi Ajtony, a Csapó utcai bevásárlóközpont centermenedzsere
Forrás: Kiss Annamarie

Átányi Ajtony, a bevásárlóközpont centermenedzsere elmondta, hogy a suliválasztó fórum minden alkalommal nagyon sikeres, és számukra is fontos volt, hogy két év kihagyás után újra megtartsák. Szívesen adnak helyt a programnak, hiszen a gyerekek szeretnek a létesítményben időzni, így ismerős közegben, lazábban, kötetlenebbül ismerkedhetnek meg az iskolákkal.

Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezetője szerint nagyon szerencsés, hogy a novemberben esedékes iskolai nyílt napok előtt tartják a sulifórumot, így előre kiválaszthatják a diákok a nekik szimpatikus  intézményeket, amelyeket érdemes majd körbejárniuk, látni azok kínálatát.

A Suliválasztó Sulifórumot Horvát Nikolett, a diákönkormányzati tanács elnöke, a Kodály Zoltán-középiskola tanulója nyitotta meg kedden délelőtt. 

Az intézményi standoknál a diákok fogadták az érdeklődőket és mutatták be nekik iskolájukat, hogy kedvet csináljanak a választáshoz.

Forrás: Kiss Annamarie

A Tóth Árpád Gimnázium tanulóin biztosan nem fog múlni; amellett, hogy egyszerűbb természettudományos kísérleteket is ki lehetett próbálni náluk, lelkesen meséltek mindennapjaikról, amikor megszólítottam őket. 

Bele lehetett nézni náluk a mikroszkópba, légylábat és hagyma bőrszövetét vizsgálva, hoztak magukkal lávalámpát, robotokat, és megmutatták, a növényi levélből kioldott különböző színanyagok hogyan válnak el. 

Ruszthi Loretta éppen banán DNS-t igyekezett kivonni. Úgy véli, iskolájukban minden diák megtalálja azt az irányt, ami tetszik neki. 

– A tanáraink mindent megtesznek, hogy érdekessé tegyék a tantárgyakat, például aki nem emelt óraszámban tanulja a fizikát, annak is minél több kísérletet igyekeznek bemutatni  – mondta.

A természettudományos labor mindenki számára elérhető, aki nem tagozatos, az is belekóstolhat e tárgy gyakorlati részébe. Elég interaktívak az óráink

– állították a diákok egybehangzóan.

– A robotprogramozás lehetősége egyik jellegzetessége az iskolának, informatikatagozaton vagy szakkörön lehet tanulni – magyarázta Gólián Viktória. Ő maga a vidéki gyerekeknek szóló Arany János Tehetséggondozó Programot is képviseli, és mutatja be az érdeklődőknek. Ehhez önismereti tesztet hozott; e témával kiemelten foglalkoznak a programban.

A Debreceni Ady Endre Gimnázium standjánál éppen keresztrejtvényt töltöget néhány diák; ha jól csinálják, megpörgethetik a szerencsekereket, és nyerhetnek. Érdeklődésemre elmondják, hogy csoportosan jöttek a Szoboszlói Úti Általános Iskolából, „de jó, hogy itt vagyunk” – teszik hozzá. Úgy becsülik, nagyjából az osztályuk fele tudja már, mely középiskolába akar majd továbbmenni.

Vajas László elárulja, hogy az Ady-gimnázium is „ott van a listán” nála, a drámatagozat és a francia nyelv miatt. Általánosságban úgy tudja, ebben az iskolában jó a nyelvoktatás. 

A Suliválasztó Sulifórum kedden és szerdán várja a diákokat és szüleiket a Csapó utcai bevásárlóközpont alsó szintjén, az iskolák standjaival és egész napos színpadi programmal.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában