Természet

2022.10.18. 09:40

Nézd meg te is az egyik legszebb hortobágyi csodát – ha más nem, legalább ezeken a fotókon!

Forrás: Molnár Péter

A daruvonulás minden évben a Hortobágy egyik legszebb látványossága, elég egy jó fényképező, vagy egy sima távcső, és órákon át lehet bámulni az égen elhúzó madarakat napfelkeltekor vagy naplementekor.

A nemzeti park legfrissebb adatai szerint már 125 ezer daru tartózkodik a pusztán. A szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.

Mint az a park honlapján olvasható, az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastórendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon. Az aszályos nyarat követően a park több helyen végzett ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru-éjszakázóhelyek kialakulását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában